"Много ясно съм заявил, че ако коалицията не постигне пробив в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Това е форма на институционално изнудване и аз очаквам мнозинството да застане зад премиера."

Така президентът Румен Радев коментира днешния разпит във Върховната касационна прокуратура на министър-председателя Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова.

(Както Клуб Z писа, прокуратурата цитира члена, че всеки гражданин, ако е научил за престъпление, е длъжен да го съобщи - и така двамата бяха призовани след разговор с главния прокурор Гешев, б.р.).

Според президента правителството работи в една изключително трудна ситуация - каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи.

Държавният глава заяви, че е илюзия да се мисли, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж.

"Между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество", каза още Радев.

По повод решението на Конституционния съд от вчера, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор, държавният глава коментира, че този състав на Висшия съдебен съвет няма да вземе "рационално" решение.

"Остава въпросът дали е пригодно това мнозинство от ВСС и аз съм песимист този състав да вземе рационално решение", каза Радев.

Той за порден път повтори, че очаква правителството да действа прозрачно, като дава навреме цялата информация по актуалните теми, за да няма съмнения на задкулисни действия.

По повод скандалите около "Булгаргаз" президентът подчерта, че очаква да се изнесе на светло всичко по темата.

"Издаването на т.нар. "златни паспорти" е порочна практика, която трябва да се спре", каза Радев по друга гореща тема.

Според него трябва да се работи в посока хората с български корени зад граница да получават по-лесно паспорти, вместо такива да се дават за инвестиции.