Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев участваха заедно в честванията по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев, организирани пред паметника на революционера в Благоевград. Така поне публично двамата показаха, че са изгладили различията си по Северна Македония и смяната на ръководството на "Булгаргаз", които станаха повод за размяна на остри реплики.

Тържеството бе обявено като съвместно с РСМ, а участието на югозападната ни съседка се изразяваше в присъствието на временно управляващия (от цели две години) посолството на РСМ у нас Владимир Кръстевски. 

В Скопие, където бе външната ни министърка Теодора Генчовска, честването премина без премиера Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи, които бяха в Брюксел.

 
В Благоевград президентът Румен Радев няколко пъти подчерта, че освободителната борба в Македония се е водила от македонските българи:

"Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи.

Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.

И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.

Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение."

Преди празненствата президентът и премиерът са провели среща в кабинета на кмета на Благоевград Илко Димитров, съобщава в. "Струма".