Българката Ева Вукадинова не завърши в слалома от алпийските дисциплини на Олимпийските игри в Пекин. 20-годишната ни дебютантка на Зимни игри стартира в предпазна шина на дясната си ръка, тъй като спука костица на дланта в гигантския слалом.

А в първия манш мина през перипетии. Тя пропусна врата, но се оказа, че заблуден служител по подръжката се е появил на пистата, така й е попречил. Българската делегация подаде контестация, организаторите я уважиха и Ева стартира отново, като се нареди 49-а. Първото й спускане щеше да й даде по-предно подреждане.

Поуморена и разконцентрирана, Вукадинова не завърши състезанието във втория манш - пропусна врата малко преди края.

Петра Влъхова от Словакия спечели златото и прибави първи олимпийски медал - единствения, който липсваше в кариерата й.

Световната шампионка от "Оре 2019" Влъхова беше осма след първия манш, но във втория даде най-добро време по трасето, наредено от словашкия национален треньор Мауро Пини, за да триумфира с време 1:44.98 минута.

Втора, на 8 стотни финишира настоящата световна шампионка Катарина Лийнсбергер (Австрия), която също направи силен втори манш и от седмото място прогресира до позиция на подиума.

Трета, на 12 стотни завърши олимпийскта вицешампионка в дисциплината от "Пьончан 2018" Уенди Холденер (Швейцария), за да се окичи с четвърти олимпийски медал в кариерата си.

Най-добрите три от първия манш се провалиха във второто си спускане. Лидерката Лена Дюр (Германия) се нареди четвърта в крайното класиране на 19 стотни, втората Мишел Гизин (Швейцария) падна до шестото място на 60 стотни зад Влъхова, а най-голямата драма се получи с третата Сара Хектор (Швеция), която преди два дни спечели олимпийската титла в гигантския слалом.

Хектор караше много силно и във втория манш и беше в позиция за второ олимпийско злато, като имаше аванс от 48 стотни на последната междинна контрола, но малко преди финала пропусна врата и отпадна.

Златната медалистка от Сочи 2014 Микаела Шифрин (САЩ) отново разочарова. Тя отпадна още в началото на първия манш, както и в първия си старт на Игрите в понеделник.

Считаната за фаворитка Шифрин допусна грешка на петата врата, на която отпадна и в гигантския слалом на 7 февруари, след което опита да я поправи, но не успя да влезе в правилната линия и две врати по-късно трябваше да напусне надпреварата.