Българката Ева Вукадинова завърши на 36-о място в гигантския слалом по ски алпийски дисциплини на Зимните игри в Пекин. 20-годишната Вукадинова, която направи олимпийски дебют, преодоля трасето на пистата "Ледена река" в Янцин за 2:11.46 минути.

Тя беше 44-а след първия манш с време 1:05.58 мин., като след това записа най-доброто си класиране на голямо състезание. Беше 37-а в същата дисциплина на Световното първенство в Кортина Д'Ампецо през миналата година.

Шведката Сара Хектор спечели титлата с 1:55.69 мин. - най-значимото постижение в кариерата си, като се окичи с първи медал в третото си участие на Олимпиада.

Тя беше лидерка след първия манш с 57.56 секунди и със солидно второ спускане се поздрави с успеха. Така стана втората шведка с олимпийско злато в дисциплината след Пернила Виберг в "Албервил 1992".

Защитаващата титлата си от "Пьончан 2018" Микаела Шифрин (САЩ) пък отпадна безславно още на петата врата в първия манш. Това бе най-голямата изненада от днес.

Федерика Бриньоне (Италия) остана втора на 28 стотни от секундата и взе медал в дисциплината на втора поредна Олимпиада след бронза в "Пьончан 2018".

Действащата световна шампионка Лара Гут-Бехрами (Швейцария) беше осма след първия манш с изоставане от 1,51 сек., но с най-добро второ спускане стигна до подиума на третото място на 72 стотни зад победителката.