Бойко Борисов "изравни резултата", като осъди Мая Манолова след обидни твърдения на двамата един за друг... в един и същи ден. Преди това - през юни 2021 г., бившата кандидатка за кмет на София вече осъди Борисов за 10 000 лв в Районния съд.

Борисов искаше на Манолова 15 000 лв. неимуществени вреди по Закона за задълженията и договорите.

Става въпрос за две изказвания на Манолова от 1 ноември 2019 г. - в "Лице в лице" по бТВ и на брифинг на същата дата.

Нейното участие идва след интервю на Бойко Борисов в ефир, защото бившият премиер посочва именно думите на Манолова по негов адрес, че в ефира - "беше един арогантен човек, който и избълва редица клевети, обиди и огромни внушения".

Манолова казала още за действащия тогава министър-председател: "срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света".

Именно тези думи ищецът Борисов "възприел изключително тежко", били накърнени личната чест и достойнството му, тъй като бил представен в негативна светлина пред неограничена аудитория.

Борисов е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в...

"... психологически душевни и емоционални болки и страдания".

Нещо повече, от думите на омбудсмана (избрана, между другото, навремето и с гласовете на ГЕРБ, б.р.) на Борисов му е приписано престъпление - че "човекът, който пусна братя Галеви да избягат от правосъдието, докато беше премиер..." Както и че изчезналите и все още издирвани дупнишки т. нар. бизнесмени са работили за ГЕРБ и "за техните кампании".

Борисов посочва и нейни думи, които внушават, че лично участвал и в предизборната кампания за кмет на София и че упрявлява града, които не представляват критично мислене, а клеветнически твърдения.

Именно твърденията  че той "прикрито... упражнява влияние върху настоящия кмет и че именно той взима решенията" (става въпрос за Йорданка Фандъкова) негативно засягат "личния и професионалния му авторитет, чест, достойнство и добро име в обществото", твърди се в жалбата на Борисов.

Чрез думите на Манолова се създала невярна представа за неговата личност сред приятели и колеги и било предизивкано "презрение спрямо него".

Манолова - напротив, депозирайки само писмен отговор по делото (както става ясно от съда) е заявила, че твърденията не представляват състава на "непозволено увреждане", а се касае за изразяване на лично мнение. Нени свидетели посочват как са се обидили от думите на Борисов по неин адрес.

Свидетелката С. Д. (кумица на Борисов - явно става въпрос за пиарката му Севделина Арнаудова-Димитрова) пояснява, че лично гледала тв с него и след предаването той...

"... не можел да спи, вдигал кръвно и ставал разразнителен всеки път, когато се коментира тази тема".

... Същото състояние се появявало всеки път и към момента на разпита й не е забравил. Ищецът ставал разразнителен, вдигал кръвно и започва да се кара".

Нещо повече: от Манолова, с която "били близки и се виждали", се чувствал "предаден, ядосан и разстроен".

Свидетелствал е и Н.Н. - бивш репортер, който работи за ГЕРБ от 2009 г. (явно, другият пиар Никола Николов - той е чест свидетел по делата на лидера на партията си, б.р.). 

Той пък в този момент бил с депутати в НС, които влизали излизали в стаята на партията и се питали шокирани "възможно ли е да има такива обвинения и как може някой да твърди, че Борисов е извършил подобни действия".

Защитата на Борисов представила и нещо друго - свидетелсво, че към септември 2021 г. е неосъждан и няма данни за повдигнати обвиннеия. 

Съдия Неда Заркова пояснява в решението си, че хартата на основните човешки права на ЕС и Конвенциата за защита на основните права постановяват, че всеки гражданин разполага с правото да се изказва. Както и че всеки, който се чувства оклеветен и обиден, може да потърси правата си по законовия ред - визирайки в случая Манолова, която през цялото време отговаря на твърдения на Бойко Борисов (че като кандидат-кмет на София по това време е правиля "уйдурма" с ромите във Волуяк, за връзката с братя Галеви и пр. Именно заради тях тя спечели дело срещу лидера на ГЕРБ, б.р.)

"Недопустимо е обаче засегнатото лице - отново посредством средствата за масова информация, какъвто е случаят, да изнася обидни твърдения спрямо лицата, от чиито оценки е останало недоволно", пише съдийката.

Тя приема за "ненуждаещо се от доказване" че Манолова е "изнесла обидни думи и изрази по отношение на ищеца" Бойко Борисов.

Манолова е засегнала ищеца като човек и личност, унизила е неговото достойнство, накърнила е авторитета му - което съставлява "неимуществени вреди".

Съдията от СГС признава за справедлив размер на обезщетение 10 000 лв., а не точно исканите 15 хил. лв, плюс 1184 лв. разноски. А пък Бойко Борисов осъжда да плати 580 лв. адвокатско възнаграждение заради неуважената част от иска - до 15 000 лв.

По-късно днес Мая Манолова коментира във фейсбук:

"Борисов бил доволен, че ме осъдил за твърдението, че е "арогантен". Решението, разбира се, не е окончателно. Но за мен истината няма цена, оставям на вас да прецените, дали Борисов е арогантен. Готова съм да плащам за истината, за да не плащат хората за некадърно управление.
Разбира се, ще обжалвам, а дотогава оставям Борисов да "трепери" като ме чуе да говоря, както твърдят свидетелите по делото - двамата "piar Boiko".
А той да не бърза да се радва, защото аз вече го осъдих още преди половин година за неговите лъжи и клевети."