В Лефортовския районен съд в Москва е внесено ново наказателно дело срещу руския опозиционер Алексей Навални във връзка с четири случая на измама и един на неуважение към съда, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Наказателните дела за измама срещу Навални бяха образувани преди повече от година. Според следствието опозиционерът е присвоил близо 350 милиона рубли (около 8 милиона лева) дарения към неговия Фонд за борба с корупцията, който руските власти категоризират като "чуждестранен агент" и екстремистка организация.

Навални също е обвиняван, че е проявил неуважение към съдия Вера Акимова, която разглеждаще дело срещу него във връзка с предполагаема клевета срещу ветеран от войната на Съветския съюз с нацистка Германия.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари 2021 г. за нарушаването на условна присъда. Той бе задържан на московско летище при връщане от Германия, където бе приет на спешно лечение, след като бе отровен на полет от Томск за руската столица през август 2021 г.

На 2 февруари 2021 г. руски съд замени една от условните му присъди за ефективна.

„Следим много внимателно ситуацията с Алексей Навални и ще анализираме последното внесено дело“, коментира в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

„Мога само да припомня, че г-н Навални е подложен на незаконно и неоправдано преследване от страна на руските власти. Те трябва на първо място да наблегнат на изясняването, както и на прозрачното и надеждно разследване на опита за неговото убийство вместо да завеждат ново дело“, допълни Стано.