Точно преди една година се върнах у дома, в Русия.

Нито една крачка обаче не можах да направя в страната си като свободен човек, арестуваха ме още преди граничния контрол.

Героят на една от любимите ми книги - "Възкресение" на Лев Толстой, казва: "Да, единственото подходящо място за честния човек в днешно време в Русия е затворът".  Звучи красиво, но и тогава не е било вярно, а днес още пвече. 

Честните хора в Русия са много - десетки милиони. Доста повече, отколкото се смята. А виж, властта - отвратителна тогава, а сега още повече - иска да плаши не просто честните хора, а тези, които не се страхуват. По-точно, тези, които може и да се страхуват, но преодоляват страха.

И те са много, и ние постоянно ги срещаме на различни места: от митингите, до останалите независими медии. Да, и тук, в Инстаграм. Наскоро четох как служители на МВР са изгонени от работа, защото са лайкнали постовете ми. Значи в Русия 2022-ра и лайкът може да бъде демонстрация на смелост.

През всички времена това е същността на политиката: царчето, което желае да си присвои правото на еднолична и безконтролна власт, трябва да изплаши нестрахуващите се честни. А те, на свой ред, трябва да убедят всички наоколо, че не трябва да се страхуват. Че честните са повече от охранителната гвардия на царчето. Защо цял живот да живееш в страх, че и ограбван, ако може всичко да става по друг начин - по-справедливо.

И това е безкрайно люлеене. Или придърпване на въжето: днес си смел, утре като че ли те изплашиха малко. А вдругиден те изплашиха толкова много, че ти съвсем се отчая и отново стана смел. 

Аз наистина не зная кога ще завърши моето космическо пътешествие и ще завърши ли въобще - току що в петък ми съобщиха, че още едно мое углавно дело влиза в съда. И наред е още едно - онова, в което аз съм екстремист и терорист. Така че аз съм от тези "космонавти", които не броят дните до края  на срока. Какво да броя. Хора са лежали и по 27 години.

Но аз попаднах в този отряд от "космонавти" точно защото се стараех колкото мога да дърпам този край на въжето. Да издърпам на тази страна онези от честните, които не искат или вече не могат повече да се страхуват.

Нито за секунда не съжалявам за това, което съм правил и ще продължа да го правя.

И, отлежавайки в затвора първата си година, искам да кажа на всички точно това, което извиках, когато конвоят ме напъхваше в колата: Не се страхувайте от нищо! Това е нашата страна и нямаме друга! 

Единственият ни страх трябва да бъде да не оставим родината си на разграбването на шайката лъжци, крадци и лицемери. Да не предадем без бой, доброволно и своето бъдеще, и бъдещето на децата ни.

Благодаря ви, много ви благодаря за подкрепата - чувствам я.

А просто искам да кажа - годината мина ужасно бързо. Като че ли вчера се качих на самолета за Москва, а вече година изкарах. Истина пишат в научните книги - времето на земята и в космоса тече с различна скорост.

Обичам ви всички и ви прегръщам.

ЕС иска свобода за Навални

ЕС отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на Навални в съответстве с постановлението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Това се казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

В Брюксел изразяват съжаление, че руското правосъдие продължава да бъде използвано като инструмент срещу опозиционера предвид факта, че предстои да му бъдат повдигнати криминални обвинения.

ЕС отново осъжда най-категорично опита за убийство на Навални чрез отравяне с химически агент от групата на новичок. Съюзът настоява Русия да извърши изцяло прозрачно разследване и да окаже пълно сътрудничество на Организацията за забрана на химческте оръжия (ОЗХО).

Европа осъжда и постоянната дезинформационна кампания в руските държавни медии срещу Навални и неговите съратници. Настоява се за освобождаването на Лилия Чанишева – бивш представител на Навални в град Уфа.