Съсипва се една фантастична компания, заяви освободеният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред Нова тв. 

"Нямам призовка, никой не ме е търсил. Няма никаква причина да бъда подвеждан под отговорност", каза Павлов, който е под карантина и се включи от дома си. 

Не сме оставили никого без газ, огромна печалба, бизнесът е доволен, "Булгаргаз" преживява своя апогей, добави бившият шеф на дружеството. Според него смяната на ръководството се прави, защото свършват договорите с "Газпром" и с Азербайджан и вероятно ще влязат частни посредници.

Миналата седмица цялото ръководство на "Булгаргаз" беше освободено. На мястото на Николай Павлов като изпълнителен директор на дружеството бе избран Людмил Йоцов.

Снощи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че се води досъдебно производство за газовата криза и цените на синьото гориво, като се събират доказателства. Изследва се дали цените са причинени от международна конюнктура или от лични интереси на заинтересовани, пояснява той. 

За повдигането на обвинения срещу бившето ръководство на "Булгаргаз" Рашков каза:

"Отговорните лица, по отношение на които биха могли да се повдигнат обвинения първоначално в разследването, е много трудно да се определят. За момента мога да ви кажа с голяма степен на увереност, че има едно лице, спрямо което ще се повдигне обвинение, надявам се в най-скоро време, но това е въпрос, който ще реши следващият екип (ясно е, че обвинение повдига прокуратурата, б.р.).

Дали, подчертавам още веднъж и изрично, ще се съберат достатъчно доказателства, за да може да се обвинят и други длъжностни лица, е въпрос на разследване. Твърде рано е още да прогнозираме". 

На въпрос Николай Павлов ли е това лице, Рашков отговори:

"Доближавате се до истината".

Президентът Румен Радев заяви, че щом правителството прави смени в ръководството, трябва да гарантира, че няма да допусне частни посредници и да се върне към практики от времето на Бойко Борисов.  Премиерът Кирил Петков заяви, че е направил правилна стъпка.