Страната ни няма да може да полочи цялото договорено количество азерски газ през тази година на преференциална цена.

Това обяви енергийният министър Александър Николов пред парламентарната енергийна комисия.

"За съжаление, до 1 юли 2022 година не мисля, че може да получим допълнителни количества на фиксираната структура в договора цена, но при не дай Боже, настъпване на геополитически рискове, имаме потвърждение, че може да получим допълнителни количества на пазарни цени. Тоест, отговорът на това дали ще получим цялото количество през 2022 година категорично е "не", но дали ще получим цялото количество след юли 2022-ра, мога да кажа, че с по-висока степен на сигурност е "да" - като разпределен през времето капацитет", посочи Николов, цитиран от БНР.

От думите му се разбра, че причината е недовършената газова връзка с Гърция. Именно недоговорените количества с Азербайджан бяха в основата на мотивите на новия кабинет да смени по спешност ръководството на "Булгаргаз", начело с изпълнителния директор Николай Павлов. Старото (вече) ръководство посочва, че 'единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора". 

В петък предстои среща в Азербайджан, обяви още днес енергийният министър - "на всички представители, свързани с Южния газов коридор".

"Там ще проведем допълнителни срещи с всички възможни партньори, включително със съседни енергийни министри, които също се интересуват от доставки през наши трасета. Факт е, че България има добър дългосрочен договор. Как това ще се отрази на бъдещи доставки, предстои да видим. От гледна точка на количества не мисля, че имам притеснения", каза Николов.