Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди информацията, че Азербейджан е изпратил остро писмо до България във връзка с изтеклите клаузи от договора между страната ни и Баку за доставка на природен газ. Скандалът, който върви вече втора седмица, заплашва продължаването на търговските отношения, засягащи доставките. Все още няма яснота обаче, кой точно е "изпуснал" информацията. 

Според Павлов, писмото е получено още на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ. Павлов заяви, че няма представа как писмото е изтекло в публичното пространство.

"В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме "Булгаргаз" за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", обясни Павлов днес. 

Припомняме, че само преди дни информация за такова писмо потвърди и депутатът и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев. Той обаче няма достъп до такава информация и заяви, че го знаел от свои контакти в Баку. 

Договорът, за който става дума, е този, чрез който страната ни трябва да получава 1 млрд. кубически метра газ годишно през вече печално известния интерконектор с Гърция. Той все още не е готов и България получава много малка част от евтиния азерски газ по алтернативни трасета. 

През последните седмици стана ясно и че "Булгаргаз" не е направила всичко необходимо за получаване на повече количества в кризата и в момента причините се проверяват. Според министъра на енергетиката Александър Николов и според председателяя на Българската газова асоциация Павел Павлов, България дори може да внася пълното количество договорен природен газ, но това не е направено в интерес на чужда страна. Това няма как да бъде различна страна от Русия и държавната й "Газпром", която внася у нас почти цялото ни потребление и чийто газ в момента е изключително скъп. 

Николай Павлов обаче отрича да има вина и казва, че договорите не предполагат внасяне на по-големи количества през алтернативни трасета. 

"Булгаргаз" не отговаря за построяването на интерконектори", обясни се днес шефът на компанията.