Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец, не повече.

Това обяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията в ефира на Нова тв.

Заявката е, че той ще отпадне през март.

"Около 8-10 февруари ще стигнем пика. Днешните 11 000 никак не са радостни, при такава цифра не може да се махне. След това заболеваемостта ще започне да спада и с това ще спадне критерият "брой на интензивните легла". Когато те станат 100-130, ще махнем зеления сертификат", посочи съветничката на премиера.

Тя уточни, че анонсът за махане на сертификата е съгласуван с Кирил Петков.

По думите й все пак ще останат някакви ограничения - като например за масови събирания на едно място.

"Зеленият сертификат ще остане само там където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага", подчерта професор Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.  

Има резон в твърдението, че Омикрон ще спаси света, измествайки Делта, посочи още Аргирова.

Направен бил анализ на случаите на много тежка пневмония в една от столичните болници и при всички тях, без изключение, се оказало, че пациентите са заразени с по-опасния Делта. По думите на съветничката на Кирил Петков обаче у нас доминира по-лекият вариант - в 80-85% от случаите заразените са с Омикрон.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче е на друго мнение:

"Зеленият сертификат у нас не трябва да отпада. Той осигурява безопасна среда – това е смисълът му, а не да пречим на някого", заяви той в ефира на бТВ тази сутрин. "Да, ние не искаме да има ограничения, но особено сега през месец февруари няма как да вдигнем ръце и да позволим да отпаднат мерките", допълни.

И постави допълнително условие за отпадането му - не само да има свободни легла в болниците, но и "приемливи нива на ваксинация".