Говорителят на Кремъл днес потвърди, че Русия още не е дала отговор на предложени от САЩ миналата седмица мерки за сигурност. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, каза, че е възможно последният да оповести руската поциция по-късно днес на съвместна пресконференция с гостуващия унгарски министър-председател Виктор Орбан.

 
По-рано днес Държавният департамент на САЩ оповести, че е получил документ с руските становища, но негов говорител отказа да даде подробности, мотивирайки се, че тези преговори не бива да се водят през медиите.

"Не, там е станало объркване. Това (изпратеният руски документ) бяха други съображения по малко по-друга проблематика. Все още основният отговор на Руската федерация по главната тема, навярно в тези дни не е бил предаден - каза Песков, цитиран от ТАСС. 

Миналата седмица Русия постави на САЩ ултиматум да изпратят писмен отговор на нейни искания НАТО да не се разширява повече на Изток, да изтегли от страните в Източна Европа войските, които са от други държави в алианса и да не разполага по източния му фланг и в държави съседни на Русия нападателни оръжия. Москва заплаши да вземе неуточнени "военно-технически мерки" за гарантиране на своята сигурност, ако американският отговор не я задоволи.

САЩ отговориха, без да съобщават публично подробности. Държавният департамента каза, че няма промяна в досегашната позиция на САЩ и НАТО - отказ на първите две руски искания и готовност за преговори по третото. Официална руска реакция още няма.

Кога ще бъде готов отговорът на Москва и кога ще бъде предаден на САЩ зависи от решението на самия Путин, уточни Песков.

Той не излючи Путин да се изкаже за реакцията си в отговор на Вашингтон по гаранциите за сигурност още днес, след срещата си с Орбан. 

"Днес ще има въпроси на журналисти. Ще бъде странно, ако те оставят без внимание тази тема. Затова може да се предположи, че така или иначе тя ще фигурира. Но нека дочакаме тази пресконференция", добави Песков.