Зимният трансферен период беше затворен миналата нощ и с някои неосъществили се сделки, не само реализирани. Там, където парите са най-много и на средна база клубовете са най-богати - Англия, са похарчени 295 милиона паунда.

Това прави януари 2022 г. номер 2 в историята като оборот. На първо място остава 2018 г. с 430 млн. През миналата зима са дадени едва 70 млн., което показва, че клубовете излизат от кризата, причинена от коронавируса, и отново започват да инвестират много пари във футболисти. Ръстът е с над четири пъти.

В останалите големи европейски лиги - Испания, Италия, Германия и Франция, се разделиха с 380 милиона евро взети заедно. Това прави малко повече от Висшата лига, изчислява Би Би Си. Само с 2 млн., ако в сметката влезе и Чемпиъншип (второто ниво на Албиона).

Клубът, реализирал най-скъпия трансфер в началото на тази година, обаче не е британски. "Ювентус" привлече сърбина Душан Влахович от "Фиорентина", а цената на тарана може да достигне 81,6 млн. евро.

Какво се случи в последните дни?

Много активен бе "Тотнъм", който частично удовлетвори желанията на своя мениджър Антонио Конте. Лондончани взеха Деян Кулушевски и Родриго Бентанкур от "Ювентус". А Тунгай Ндомбеле, рекордният трансфер на "шпорите" в историята им, отиде под наем в "Лион".

Вече бившият капитан на "Арсенал" Пиер-Емерик Обамеянг очаквано напусна и вече е част от "Барселона", като днес ще бъде представен на "Камп Ноу". Той си тръгна от "Емиратс" без пари, но "топчиите" поне ще спестят пари от огромната му заплата. Клубът опита да привлече друг нападател, но удари на камък.

Напоследък Обамеянг имаше и здравословни проблеми. Сделката претърпя няколко обрата, преди през нощта най-накрая да стане ясно, че ще се случи. Според Би Би Си африканецът е приел, че ще прибере само 2 милиона евро от Барса до юни. За сравнение заплатата му в "Арсенал" за същия период щеше да бъде 9 млн.

"Блаугранас" взеха още един от Албиона - здравенякът Адама Траоре от "Уулвърхемптън". Крилото е кадър на "Барселона" - някога кариерата му започна там. В същото време Усман Дембеле, желан от тимове в цяла Европа (най-вече от Висшата лига), остана в Барса.

Франк Лампард

"Евертън" се сдоби не само с нов старши треньор - Франк Лампард, а също и с нови попълнения. Дони ван де Беек се спаси от мъките си в "Манчестър Юнайтед" поне до лятото, той е преотстъпен. А със свободен трансфер дойде Деле Али от "Тотнъм". При определени условия обаче "шпорите" могат да получат 20 млн. паунда за халфа и бивш национал.

"Манчестър Юнайтед" бе напът да пусне и Джеси Лингард, желан от половин дузина клубове на Острова. Събитията с Мейсън Гринууд обаче в крайна сметка оставиха Лингард на "Олд Трафорд". Гринууд е задържан по подозрение за побой и изнасилване и е по-вероятно скоро да не играе футбол. "Юнайтед" преотстъпи Антони Марсиал на "Севиля" и Амад Диало на шотландския "Рейнджърс", който снощи се сдоби и с уелската звезда Аарън Рамзи (оказа се излишен в "Ювентус").

"Манчестър Сити" се сдоби с аржентинския нападател Хулиан Алварес за 14 млн. и го остави на "Ривър Плейт" до юли. 

В Англия с най-много пари се раздели "Нюкасъл" - около 72 милиона паунда за трима футболисти, като искаше да вземе и още. Това не е изненада, наскоро клубът на практика стана притежание на правителството на Саудитска Арабия.

"Лудогорец" пак направи впечатляващ трансфер

Тази зима българският футбол не реализира нито един значим изходящ трансфер - за разлика от сръбския например. Но има входящ, отчетен от Би Би Си, други големи медии и сайтове, които следят сделките с футболисти.

"Лудогорец" си осигури вратаря Симон Слуга, който е национал на Хърватия, макар и не титуляр. Той бе закупен от втородивизиония английски клуб "Лутън", вече тренира в шампионите и скоро ще бъде представен. 

Транферният период в България не е приключил, така се нашите отбори вероятно ще продължат да вземат играчи - поне до края на февруари.