Няма логика в обясненията на зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев, каза пред медиите днес независимият общински съветник Борис Бонев по темата с разкритията за скандални разлики на цените на уличното осветление в София. 

Бонев съобщи вчера, че в северна София една лампа ни излиза 5757 лв., а в южна София - 1587 лв. Лампите са идентични, различни са само фирмите, спечелили обществените поръчки.

Зам.-кметът Кръстев вчера обясни след разкритията на Бонев и реакцията на премиера, че двете фирми ("Лог-Сиберия" ЕООД и "Улично осветление" ЕАД) са предложили общо взето една крайна сума - просто първата е поискала повече пари за лампите, втората - за поддръжката, и двете суми са се балансирали. 

В това обаче няма логика - най-малкото то сочи, че едната фирма е дала абсурдни цени за лампите, отбеляза Бонев на пресконференция днес, малко преди да внесе сигнал за случая в Агенцията за държавна финансова инспекция.

"За нас основната причина да има подобни разминавания е зле направената обществена поръчка. Очевидно, че не е направено необходимото качествено пазарно проучване, което да провери какви са нормалните пазарни цени за различните елементи."

Той и гражданската организация "Спаси София" представиха още данни от двете обществени поръчки и разкриха, че и самият Кръстев не е бил доволен от първоначалния договор с "Лог-Сиберия" - защото са последвали общо 3 анекса на договора.

"С това част от тези цени наистина са намалени. Но каква е уловката - от общо 190 позиции само на 16 цените са намалени. И всички - точно с 11%. А не 11 пъти, както би следвало, тъй като имаме разлика в цените над 90 пъти", обясни Бонев и извади таблица, на която са показани разликите в цените между двете фирми преди и след анекса на ключови части от лампите - осветителните тела, стълба и изработката на шахтата.

Той припомни и влизането на Кристиан Кръстев в местната власт - зам.-кметът бе представен като част от новия екип на Фандъкова и при назначаването му уличното осветление, дотогава част от строителството, бе комплектовано с градския транспорт и прехвърлено на него. По каква логика - това остава мистерия.

Има и сериозно несъответствие в ценообразуването за почасовия труд на работниците - едната фирма плаща малко над 7 лв. на час, другата - 40 лв. на час.

На въпрос какво очаква от проверката на Фандъкова, Бонев отбеляза, че няма особена логика тя да проверява себе си. И отбеляза, че кметицата и преди е обещавала проверки - например на скандалните ремонти на Графа - но резултати от тях така и не се появиха.

КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и ДАНС започнаха проверки

Проверка по твърденията на Бонев обявиха, че започват от КПКОНПИ, "за наличие на данни за корупция на лица, заемащи висши публични длъжности".

От Софийска градска прокуратура (СГП) обявиха, че се самосезират по медийни публикации и започват проверка по случая. Изискана е цялата документация относно описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление, подчертават от обвинението.

 МВР и ДАНС също ще разследват обществената поръчка.