Северна Корея е извършила вчера изпитание на ракета "Хвасонг-12" със среден обсег, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс, информира БТА.

Това е първият подобен тест на ракета, способна да носи ядрена бойна глава и с толкова голям обсег, извършен от Пхенян от 2017 г. насам. За изстрелването ѝ първоначално съобщиха вчера южнокорейските и японските власти. Армиите на Япония и Южна Корея съобщиха, че ракетата е била изстреляна с висока траектория, очевидно за да избегне навлизане териториалните води на съседните страни, и е достигнала максимална височина на полета от 2000 км и максимална далечина от 800 км преди да падне в морето.и

Севернокорейските власти публикуваха снимки и казаха, че те са били направени от борда на ракетата, предаде Би Би Си.

Необикновените снимки, направени от космоса показват части от Корейския полуостров и околни територии.

При максималната си мощност ракетата може да прелети хиляди километри и американски територии като о. Гуам попадат в обсега ѝ. В Гуам САЩ имат важна база, където са разположени техни стратегически нападателни оръжия - бомбардировачи, самолетоносачи и ядрени подводници.

Последният ракетен опит на Северна Корея предизвика тревога сред международната общност, коментира Би Би Си.

Пхенян проведе рекорден брой от седем изстрелвания на ракети само в изтеклия месец - подчертана активност, която беше осъдена от САЩ, Южна Корея, Япония и други държави.

САЩ призоваха Северна Корея към преки преговори за нейните ядрена и ракетна програма, без предварителни условия, посочва Ройтерс.

"Смятаме, че е напълно уместно и напълно правилно да започнем сериозни разговори", каза пред журналисти високопоставен представител на американското правителство.

"Разбира се, че сме обезпокоени", каза още той.

"Разбира се, че не искаме да виждаме по-нататъшни (ракетни) изпитания, и призоваваме Северна Корея да се въздържа от по-нататъшни изпитания", добави представителят.

По думите му, последните ракетни тестове на Пхенян са част "от все по-дестабилизиращ" модел на поведение от страна на Северна Корея. "Това изисква отговор", каза служителят, без да уточнява какъв може да е той.

"Ще видите, че ще предприемем определени стъпки, които ще са насочени към това да демонстрираме нашия ангажимент към съюзниците ни . . . И в същото време отново подчертаваме нашия призив за дипломатическо решение. Много сериозно сме настроени към това, да се опитаме да проведем разговори, за да отговорим на въпросите, които безпокоят и двете страни", добави представителят.