Едно от най-мощните оръжия на военноморските сили на САЩ направи рядко посещение на остров Гуам през уикенда, изпращайки послание до съюзници и врагове на фона на нарастващото напрежение в Индо-Тихоокеанския регион, казаха анализатори, цитирани от Си Ен Ен.

"Невада", ядрена подводница от клас "Охайо", носеща 20 балистични ракети "Трайдънт" и десетки ядрени бойни глави, пристана в базата на ВМС на територията на американския тихоокеански остров в събота. Това е първото посещение на подводница с балистични ракети - понякога наричана "бумър" - в Гуам от 2016 г. насам и едва второто обявено посещение от 80-те години на миналия век.

„Посещението в пристанището засилва сътрудничеството между Съединените щати и съюзниците в региона, демонстрирайки способности, гъвкавост, готовност и продължаващ ангажимент към Индо-Тихоокеанската регионална сигурност и стабилност“, се казва в изявление на ВМС на САЩ.

Подводницата в Гуам в събота. Движенията на 14-те бумъра на американските ВМС обикновено са строго пазени тайни. Тези съдове са с ядрено задвижване, което означава, че могат да работят под вода в продължение на месеци, като тяхната издръжливост е ограничена само от доставките, необходими за издръжката на екипажа им от над 150 моряци.

Военноморските сили казват, че подводниците от клас "Охайо" остават средно 77 дни в морето, преди да прекарат около месец в пристанището за поддръжка и снабдяване.

Рядко се случва някоя дори да бъде снимана извън пристанищата си на домуване в Бангор, щата Вашингтон и Кингс Бей, щата Джорджия.

Секретността на подводниците с балистични ракети ги прави „най-важната част от ядрената триада“, която включва също балистични ракети със силози на континенталната част на САЩ и бомбардировачи с ядрена способност като B-2 и B-52.

Но с назряващото напрежение между САЩ и Китай заради статута на самоуправляващия се остров Тайван и докато Северна Корея засилва ракетните изпитания, Вашингтон може да прати послание със своите подводници с балистични ракети, което нито Пекин, нито Пхенян могат, според анализатори.

„Това е послание – нарочно или не: Можем да паркираме над 100 ядрени бойни глави на прага ви и вие дори няма да го знаете или да можете да направите много по въпроса. А обратното не е вярно и няма да за бъде известно време“, казва Томас Шугарт, бивш капитан на подводницата на ВМС на САЩ, а сега анализатор в Центъра за нова американска сигурност, цитиран от Си Ен Ен.

Програмата за балистични подводници на Северна Корея е в начален стадий, а китайският флот от шест подводници с балистични ракети е джудже в сравнение с този на САЩ, отбелязва телевизията.

Китайските подводници с балистични ракети нямат способностите на американските бумъри според анализ от 2021 г. на експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Китайските подводници тип 094 с балистични ракети са два пъти по-шумни от американските и следователно по-лесно се откриват и носят по-малко ракети и бойни глави, писаха анализаторите от центъра през август.

Освен политическия сигнал, присъствието на "Невада" в региона представлява още една възможност, казва пред Си Ен Ен Алесио Паталано, професор по военна стратегия в Кралския колеж в Лондон.

„Присъствието на този тип съдове, особено в маневрите и ученията, добавя важна възможност - да се научите как да ловите подвозниците на други играчи в региона“, казва той.

Гуам е ключова американска военна база в Тихия океан. Тук освен подводници от типа на "Невада" са базирани и стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие.