На фона на драмата, която засегна емблематичното за френската десница семейство Льо Пен, кандидатката за президент на Франция Марин Льо Пен отправи днес призив всички, които искат да я напуснат, да го направят сега, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Льо Пен заяви това, след като тази седмица нейната племенница Марион Марешал каза, че обмисля дали да не се включи в предизборната кампания на съперника на леля си в кандидатпрезидентската надпревара Ерик Земур.

Нека "тези, които искат да си тръгват, да си тръгнат. Но да си тръгнат сега!", категорична бе Марин Льо Пен, която е в Мадрид за среща на крайнодесни и националистически формации. В събитието в Мадрид участват лидери като унгарския премиер Виктор Орбан и полския министър-председател Матеуш Моравецки.

"Смятам, че хората могат да сменят лагера, но трябва да го направят сега, защото остават 70 дни до едно събитие от ключово значение за бъдещето на французите (...) Да има хора, които се правят, че са тук, а всъщност сърцата и душите им са на други място, това е непоносимо", подчерта Льо Пен.

Марин Льо Пен за трети път се явява на президентски избори. Много социологически проучвания сочат, че тя ще отиде на балотаж с президента Еманюел Макрон, както се случи през 2017 г.

Прогнозира се, че тя и кандидатката на умерената десница Валери Пекрес ще получат сходен резултат - около 17 процента от гласовете на избирателите, а Ерик Земур - около 13 процента.