Не, въпреки заглавието, това не е поредната жълта дописка за Холивуд, а разказ за едно типично българско семейство, което прави бизнес на няколко континента с едно от най-ценните богатства на България.

Страната ни е известна със своята природа, многото си минерални извори (втори по брой в света след Исландия), с вкусните си зеленчуци, но и с още нещо - ароматите на растенията, които се срещат в България. 

Българските растения са известни вече в цял свят със своя аромат и лечебни свойства.

През 2001 г. семейството на Атанас Кръчмаров решава, че има ниша в производството на етерични масла, и се захваща с това от нулата, без никакъв опит.

“Баща ми беше търгувал един-два пъти с розово масло, и знаеше, че то е много търсено”, спомня си Атанас.

Купуват една гола поляна в селото на майка му - Мирково, и засаждат роза и лавандула. Бизнесът не е твърде лесен - поне три години са нужни от засаждането, за да береш цветовете, камо ли да ги произведеш. Отделно пазарът е доста консервативен и трудно се пробива, колкото и да ходиш по международни изложения.

Поне три години са нужни, за да получиш продукт от насажденията.

Затова Атанас се ориентира бързо към развитието на собствени крайни продукти и към биопроизводството. Още през 2004 г. успява да получи първия си международен сертификат за биопроизводство от турския клон на германска фирма. 

Днес Атанас Кръчмаров и компанията му “Екомаат” има 25 постоянни служители, произвежда етерични масла, козметични продукти и хранителни добавки основно за износ.

Освен розовото и лавандуловото масло, семейството му успява да развие технология от бъдещето, с която произвежда екстракт от растения като липа и люляк. Те отдавна присъстват в козметиката и парфюмерията, но единствено чрез изкуствени есенции, а сега всеки може да усети автентичния им аромат благодарение на метода на екстракция със свръхкритичен CO₂,  в който се използват свойствата на въглеродния диоксид като разтворител. При високо налягане и ниска работна температура, въглеродният диоксид “влиза” в свръхкритична фаза и разтваря веществата от растителната матрица – ароматни молекули, активни вещества и витамини, без да променя техните свойства.

Иновативни технологии извличат всички ценни съставки.

CO₂ е нетоксичен, няма миризма, приемлив е от екологична гледна точка (не разрушава директно озоновия слой) и е евтин и достъпен. Това дава възможност на “Екомаат” да пусне уникална козметична серия с невиждани досега екстракти - липа, ирис, люляк, роза, здравец, шипка, ветивер.

Наред с тези иновативни продукти, Атанас Кръчмаров развива и хранителни добавки с розово масло, което се оказва, че има доста лечебни свойства - например при възстановяването на черния дроб и хормоналния баланс, има доказан ефект при бъбречни и гинекологични заболявания и дори благоприятства възможностите за зачеване. Благодарение именно на тези лечебни свойства, продуктите на “Екомаат” успяват да пробият на китайския пазар и дори вече има опит за китайско менте на техните добавки. Иновативните идеи валят в семейната фирма благодарение на приноса на цялото семейство - майката на Атанас е инженер-химик и разработва новите продукти, а съпругата му е козметик и първа тества кремовете за кожата.

Собствена биокозметика помага на семейството да пробие в Азия.

“Имах един клиент - кинооператор от Лос Анджелис, който е снимал “Изкуплението Шоушенк”. Той купи от нас един варел лавандулово масло за своя серия продукти за бебета, бременни и жени. На едно изложение в Германия на шега го попитах кои звезди са опитали нашето масло в неговите продукти, и той каза Дженифър Лопес”, разказва Атанас. 

"Екомаат" продава почти 90 на сто от продукцията си в чужбина.

Днес “Екомаат” участва в международен проект по програма „Хоризонт 2020“, финансиран от ЕС, относно разработване на безопасни и устойчиви, растителни козметични съставки с научно доказани ефекти.

Същевременно се бори и с ефекта от COVID-кризата и повишените цени на еленергията. Пандемията довежда до застой в досегашния ръст на компанията, но по-тежки последствия вероятно ще има ръстът на енергоносителите. Сметката на Атанас за ток през декември е 8000 лв. спрямо 2000 лв. за същия месец година по-рано. Това скоро ще доведе до повишаване на цените на техните продукти, тъй като себестойността им е съвсем различна.

Това обаче засега не отказва семейната компания да се бори за идеята си - по-малко синтетични вещества около нас и по-близо до природата, благодарение на науката. 

----

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).