Италия се приближи вчера до избиране на първа в историята на страната жена на президентския пост, след пет дни на безизходица при няколко тура на гласуване, което накара партийните лидери да търсят компромисно решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Политически източници казаха, че водещата кандидатка е Елизабета Белони - дипломат от кариерата, която е начело на тайните служби. Mинистърката на правосъдието Марта Картабия също е сред обмисляните варианти.

"Работя за това да имаме умна жена президент", ката лидерът на дясната партия "Лига" Матео Салвини пред журналисти, след среща с лидерите на двете главни левоцентристки сили - Демократическата партия и Движение "Пет звезди". "Надявам се утре да приключим", добави Салвини.

Лидерът на Движение "Пет звезди" Джузепе Конте каза, че и той иска жена да замени досегашния държавен глава Серджо Матарела, чийто 7-годишен мандат изтича идната седмица.

"Много се радвам, че другите политически сили също показват, че искат да се постигне договорка за жена кандидат от най-високо ниво", написа Конте в "Туитър".

В Италия президентът е влиятелна фигура. Tой назначава министър-председателя i често се намесва, за да разреши политически кризи в третата по сила икономика в еврозоната, където правителствата оцеляват средно по една година, отбелязва Ройтерс.

За разлика от САЩ и Франция, където президентът се избира пряко, в Италия той е посочван от 1009 парламентаристи и представители на регионалните власти с таен вот, който политически лидери често се опитват да контролират.

По-рано вчера дясноцентристките лидери на "Лига", "Форца, Италия" и "Италиански братя" ядосаха опонентите си, като при първото гласуване за деня наредиха на своите депутати да гласуват за консервативната председателка на Сената Елизабета Казелати вместо да подкрепят консенсусен кандидат.

Този ход се оказа конфузен провал, тъй като Казелати беше подкрепена само от 382 души, при необходими поне 505, за да бъде избрана.

Стреснат от това поражение, Салвини веднага започна разговори с опонентите си за намиране на партийно необвързана жена кандидат.