Цялото ръководство на "Булгаргаз" е сменено в края на работния ден в петък, предаде БНТ. Решението е на Българския енергиен холдинг.

На мястото на Николай Павлов като изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов.

От повече от месец се води битка в газовия бранш, в която се включи и министърът на енергетиката Александър Николов, според когото не е направено всичко възможно да се доставят достатъчно количества азерски газ.

От досегашното ръководство на "Булгаргаз" заявяват, че срещу доставчика има преднамерена атака и че няма как да получаваме по-голямо количество азерски газ, защото газовата връзка с Гърция не е готова.

Уволннените членове на борда на директорите могат да обжалват решението. Все още не е ясно дали те ще се възползват от това право.

Теменужка Петкова: Уволненията са незаконни

Уволненията в „Булгаргаз“ са незаконни. Това обяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова пред "Тази събота" по Би Ти Ви.

"Този мандат се прекратява при определени от закона случаи. Тук не става въпрос за такива случаи, а за това, че сме свидетели на една безпощадна вълна и овладяване на ключови позиции в енергетиката", каза Петкова.

Според нея в случая има сблъсък на лобисти.

"Аз няма да се изненадам ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората и бизнеса много скоро ще усетят това", каза Петкова. "Ако това е промяната, за която слушаме, нищо добро не очаква България", каза още тя.