Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон каза днес в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че Русия трябва да зачита суверенитета на съседните си държави, съобщи днес източник от Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.

САЩ и НАТО не отчетоха принципните опасения на Русия в своите отговори на нейните предложения за гаранции в областта на сигурността. Това заяви днес Путин в телефонния разговор с Макрон, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Държавният глава на Русия каза, че Москва внимателно ще проучи получените от САЩ и НАТО на 26 януари писмени отговори на руските искания, след което ще определи следващите си действия, предаде ТАСС.

В съобщението на Кремъл се посочва, че Западът не се е съгласил да се откаже от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, нито да изтегли военния си потенциал и инфраструктура до състоянието от 1997 г. Пренебрегнат е бил и ключовият въпрос за принципа за неделимост на сигурността, тоест никоя страна да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други страни, каза още Кремъл.

Двамата президенти са се споразумели Франция и Русия да продължат четиристранните преговори в т.нар. Нормандски формат (заедно с Германия и Украйна) за намирането на мирен изход от украинската криза.

"Президентът Путин каза, че иска диалогът да продължи и че е важно да се работи за прилагането на Минските споразумения", заяви източникът и каза още, че руският президент е изразил нежеланието си ситуацията около Украйна да ескалира.

 

След среща в Нормандски формат в Париж по-рано тази седмица дипломати от четирите страни решиха да продължат преговорите в Берлин след две седмици.

БТА

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.