Френският президент Еманюел Макрон каза днес в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че Русия трябва да зачита суверенитета на съседните си държави, съобщи днес източник от Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.

САЩ и НАТО не отчетоха принципните опасения на Русия в своите отговори на нейните предложения за гаранции в областта на сигурността. Това заяви днес Путин в телефонния разговор с Макрон, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Държавният глава на Русия каза, че Москва внимателно ще проучи получените от САЩ и НАТО на 26 януари писмени отговори на руските искания, след което ще определи следващите си действия, предаде ТАСС.

В съобщението на Кремъл се посочва, че Западът не се е съгласил да се откаже от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, нито да изтегли военния си потенциал и инфраструктура до състоянието от 1997 г. Пренебрегнат е бил и ключовият въпрос за принципа за неделимост на сигурността, тоест никоя страна да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други страни, каза още Кремъл.

Двамата президенти са се споразумели Франция и Русия да продължат четиристранните преговори в т.нар. Нормандски формат (заедно с Германия и Украйна) за намирането на мирен изход от украинската криза.

"Президентът Путин каза, че иска диалогът да продължи и че е важно да се работи за прилагането на Минските споразумения", заяви източникът и каза още, че руският президент е изразил нежеланието си ситуацията около Украйна да ескалира.

 

След среща в Нормандски формат в Париж по-рано тази седмица дипломати от четирите страни решиха да продължат преговорите в Берлин след две седмици.

БТА