Политически съветници от Русия, Украйна, Франция и Германия ще се срещнат в Париж вдругиден за нов кръг преговори за уреждане на конфликта в Източна Украйна, съобщи днес източник от руската делегация, цитиран от Ройтерс.

Четиристранните разговори в т. нар. "нормандски формат" ще се състоят на фона на засилена конфронтация между Русия и Запада заради струпването на десетки хиляди руски войници на границата с Украйна.

Русия отрича да планира нападение срещу Украйна и на свой ред обвинява Киев, че подготвя атака срещу подкрепяните от Москва проруски сепаратистки райони в източната част на страната.

Русия поиска също от САЩ и НАТО да гарантират, че Украйна няма да бъде приемана в алианса. По тази тема между Москва и Вашингтон се състояха преговори, които не завършиха с конкретен резултат.

Междувременно двадесет руски военноморски плавателни съда започнаха днес учения в Балтийско море, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости.

Агенцията цитира Балтийския флот на Русия, според който маневрите ще бъдат съсредоточени върху военноморската и противовъздушната отбрана.

Русия каза, че ще "отговори по подходящ начин", ако САЩ увеличат военното си присъствие в Източна Европа, след като беше съобщено, че американското правителство обмисля подобен ход.

БТА