Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Първите количества втечнен газ от САЩ вече са доставени в България, съобщи министърката на енергетиката Теменужка Петкова.

Американски танкер е доставил втечнен газ от САЩ за България на терминал в Гърция. Тази доставка е на конкурентни цени. Това е важна крачка в либерализацията на пазара, подчерта Петкова.

Тя допълни, че правителството работи целенасочено за либерализация на пазара. 90 милиона кубични метра газ е първата доставка, 59 милиона кубични метра са за втората доставка, която очакваме.

"Това е знакова новина за българската енергетика", посочи министър Петкова.

Американците са заявили инвеститорски интерес и искат да ни доставят 500 милиона кубични метра природен газ за пет години.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че разтоварването на кораба с първата доставка американски газ започва от утре - 1 юни 2019 г.

5 милиона кубични метра дневно могат да влязат в България. Според него това ще осигури по-добри цени и условия за българските потребители. Амбицията на страната ни е да се търгува на газовата борса да започне от октомври.

Николай Павлов, директор на "Булгаргаз", увери, че внимателно се следи динамиката на борсовите пазари на природен газ в Европа, за да сверим къде сме ние.

Сделката ще помогне да се иска от Комисията за енергийно и водно регулиране намаляване на цената на газа за третото тримесечие. Прекият резултат от сделката ще се отрази и на крайните потребители.

Брюксел: Това е пример за ЕС в действие

„Европейският енергиен пазар е отворен за тези,които играят по европейските правила“, коментира специално за Клуб Z говорителят на Еврокомисията Даниел Розариу.

Той припомни съвместното изявление на Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер от юли 2018 г., в което САЩ и ЕС споразумяха да засилят транасатлантическото сътрудничество по енергийните въпроси и да увеличат търговията с втечнен природен газ.

„Днешната доставка е още един пример за Енергийния съюз в действие. Правилата на съюза позволяват захранване на пазара с по-сигурна, по-устойчива и на по-поносима цена енергия за всички европейци“, допълни Розариу.

Коментари

от профан

Как ще дойде до България?
 's picture

Kovatz

Иване

В кошници, естествено!

Теменуга Лъжата

Пак излъга!

Как и се побра това САЩ в устата?

Досега само за Русия и Газпром плещеше.
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Айде, хаирлия да е... 500 млн

Айде, хаирлия да е... 500 млн. кубика за пет годин са все пак нящо. Таз година сделката е виртуална, доколкото разбирам, става дума за заменка на гъзпромскиая газь, от румънския вход, срещу "втечнената краварско-греческа квота". НО - и това е напредък! Всеки кубик кремлостанская газЬ е удар срящу петопетната колумна в "Задунайката". Къкто казваше дедо ми: "Едно ягне, когат са научи да суче от две майки, расте яко и ... обикновено не са е налаго да го колиме, независимо дали е женско, мъжко. Оставяме го на мира, чекаме вълна, млеко, семе и повеке мЕсо от него". Ех, дедо, биф добавил, че и джендър да е ягнето /дву-сукалче/ , къкто е модерно сегиз да спориме, кое е по-по-най внутрестадное, или глобално-торговское, пак щехте да си го оставите живичко. Да ма извини дедо ми, па и вие, за махтапя с големата "гЬзова проблематика".
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Пардон, една важна поправка:

Пардон, една важна поправка: "...Всеки кубик кремлостанская газЬ ПО-МАЛКО е удар срещу петопутната колумна в "Задунайката".

Един нам

Седмицата не тръгва добре за тупкащите топката на газовия хъб! В България ще влезе Американски газ а в Газпром ще има уволнения.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.