Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатка от "Продължаваме промяната" предложи да се въведе наказателна отговорност за журналисти, които публикуват неверни факти. Това е станало в рамките на дискусия в Комисията по култура и медиите на Народното събрание, където са били обсъждани промени в Закона за радиото и телевизията.

Автор на идеята е Антония Димитрова. Тя е завършила начална педагогика в Пловдив и журналистика в Шумен, като две години е работила в Радио Шумен, но колегите от местните медии си я спомнят твърде бегло. Тя обаче неочаквано става водач на листата на ПП в града. 

Димитрова дори призовала всички журналистически материали да имат автор, за да се знае кой носи персонална отговорност за тях. 

Ето и част от дискусията в комисията: 

АНТОНИЯ ДИМИТРОВА: Аз просто исках да Ви допълня за това, което казахте – че всяка една медийна публикация задължително трябва да има автор и той да носи отговорност за съдържанието, което се оповестява публично, включително наказателна. Защото сме свидетели как се бълват всякакви новини, фалшиви новини, за което човекът трябва да носи лична, персонална наказателна отговорност за това.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Имам идея и ще я споделя на коалиционно ниво.
Господин Биков.
ТОМА БИКОВ: Аз само да Ви кажа – то е мислено това. Проблемът е, че на един сайт, който няма собственик, няма как да му кажеш да има автор и няма как да накажеш автора и собственика, защото не знаеш нито кой е собственикът, нито авторът. То това е проблемът. Иначе, разбира се, всички сме за.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Господин Биков, аз имам решение на този въпрос, ще го предложа на Вашето внимание.
ТОМА БИКОВ: Окей, предложете го.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Мисля, че този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите.

Журналистите, както и всички български граждани, подлежат на наказателна отговорност и в момента. Както и носят отговорност, ако техни публикации бъдат квалифицирани от съда като клевета или набедяване. Ако публикацията няма автор, наказателна отговорност носи издателят. 

Въвеждането на наказателна отговорност за публикуване на неверни факти обаче носи редица рискове  - понякога например журналистът може да е положил всички усилия да провери даден факт, но въпреки това той да се окаже неточен. Отделно саморегулацията е най-добрият механизъм за корекция на такива журналистически практики - няма авторитетна медия, която би държала на работа журналист, който публикува неверни факти. 

В момента в света има 293 журналисти в затвори в цял свят, като най-много са те в Китай - 50, Мианма - 26, Египет - 25, Виетнам - 23 и Беларус - 19.

Твърденията на двамата депутати от управляващата партия "Продължаваме промяната" са само част от негативна тенденция сред новата власт да се опитва да се намесва в медиите.  Преди две седмици говорителят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Александър Бойчев нападна в ефир водещите на сутрешния блок на Нова телевизия, че питат кога и как е взет COVID тестът на председателя на парламента Никола Минчев и ги обвини, че произвеждат фалшиви новини.

Председателят на Комисията по култура и медиите Тошко Йорданов (ИТН) също е известен с неприемливото си поведение спрямо журналисти, задаващи му неудобни въпроси. 

Друга партия от управляващата коалиция - БСП, пък уволни неудобни журналисти от партийното си издание "Дума".

Коментари

Крайно време беше

Българската преса от доста години е паднала под нивото на Петъчния пазар. Могат да се прочетата такива неща, че срам за езика. И който ги съчиняава може да съсипе живота на наклеветения. Крайн време беше безотговорните словохулци да бъдат преследвани, както е в нормалните страни.

журналистите.....

а президента лъжец, а премиера лъжец..... за тях нещо?

=-=

В почти никоя нормална страна журналистите не се преследват криминално за публикации. Дори когато има такива остарели закони, те не са ползвани от десетилетия. Освен, разбира се, ако за Вас Русия не е "нормална" страна.

Кримнални, не, но финансово още как

В Щатите няма журналист, който да е изправен на съд, окован във вериги и затворен заради писанията си. Но бъка от репортери клеветници, които отнасят солидни парични глоби. И дупе да им е яко ако медията, в която работят не застане зад тях.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Тошко е яко скаран с регистрациите на Интернет имена. Може само да сънува мокри сънища за контрол над например .eu сайтове. Да не говорим, че например има българи от 20 години извън България, възнамеряващи да не идват още 20 в България. И никой не може да им попречи да регистрират имена в .bg и да си правят каквито искат медийни сайтове. Мерака му е голем на тошко, ама му е мнооооого къса пишк@т@. Което явно не му пречи да си фантазира на воля публично

Гъбъл, гъбъл, гъбъл, мисирките

Положили всички усилия да проверят даден факт, но въпреки това той се оказал неточен. Мамини фитки непоръбени.

Затвор за неграмотни журналисти

Ако бъде приложено наказание със затвор за неграмотни писания, пандизите ще изгърмят от пренаселеност. Някои пъти се налага да прочетеш нещо по незнам си колко пъти, за да се опиташ да разберше какво е искал да каже клетият писач. Неделно училище! А а редакциите да ползват поне безплатните кректори в мрежата, щото е пълно и с буквени грешки...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.