За 30 години съм се "сблъсквала" с десетки пиари - на партии, на правителства, на парламенти, на министри...  Характерното за някои от тях е, че се чувстват свръховластени и това е понятно - в най-тесни връзки са с първите в държавата. Също характерно е - пак за някои, че се чувстват като пъдари - с цената на всичко гледат да опазят светлия образ на Божеството, което са поели под закрилата си, и "не дават" дори тогава, когато царят дава.

Сутринта попаднах на медийно включване на един пиар - Александър Бойчев (гледайте да не му сбъркате името, че много се обижда). Водещите в Нова ТВ се опитваха да му зададат няколко прости въпроса за положителния тест за COVID на председателя на Народното събрание. Въпросите ги зададе още вчера опозицията, и най-доброто решение за един пиар е да им отговори. Нещо повече - добре е той да търси начин да отговори ясно, точно и спокойно, ако иска да звучи убедително. 

Но явно пиарът А.Б. на ПП има съвсем друга представа за професията си. Според него, тя включва обвинения към питащите, многократно повтаряне на едно и също, абсолютно непозволяване да се зададат уточняващи или допълнителни въпроси, и всичко това - под формата на крясъци, на които дори опитна махленка би завидяла. Зрителите разбраха, че задаването на въпроси е разпространяване на фалшиви новини.  През цялото време в ефира звучеше неизказаното, но ясно послание: "Като говориш с мен, ще мълчиш!"  Вследствие на което у бедната публика остана впечатлението, че явно не всичко е наред с теста на председателя, щом пиарът е толкова бесен. 

Честно казано, хем се възхитих на търпението на водещите, хем се ядосах - ако някой ми говори по този начин, не пиарът, а премиерът му да е, ще му затворя телефона. Но в интерес на истината, премиерите обикновено не си го позволяват.

Та един съвет към "Продължаваме промяната" - изпратете пиарите си на курс, или им препоръчайте редовен прием на мента, глог и валериан.

Апропо, друго характерно за пиарите е, че идват и си отиват.