Даниил Медведев е на втори пореден финал на Откритото първенство на Австралия. Във втория полуфинал той срази Стефанос Циципас - 7:6(5), 4:6, 6:4, 6:1.

В неделя той ще срещне Рафаел Надал. И ситуацията напомня на тази от миналата есен в Ню Йорк, когато руснакът препречи пътя на Новак Джокович за две страхотни постижения - титла №21 и четири от Големия шлем за година. Сега Рафа е пред триумф №21 в Мейджър турнир.

Двубоят на Медведев с Циципас отново донесе скандални и спорни моменти, както често се случва в битки между двамата на корта. А спектакъл имаше само до третия сет, след това световният №2 нямаше проблеми да реши спора по-рано от очакваното.

В откриващата част двамата набързо спечелиха сервис геймовете си. Гъркът взе само една точка (!) на началните удари на опонента си. Въпреки това той дръпна с минипробив в началото на тайбрека и поведе с 4:2. Медведев обаче стигна до обрат.

Във втория сет Циципас показа завидно ниво и с пробив в решителен момент изравни общия резултат - 1:1.

При сядането на скамейката си първата ракета на Русия вдигна скандал на съдията на стола, протестирайки, че бащата на Циципас му дава указания за "всяка точка". Той повиши тон на арбитъра, можеше да чуе следното:

"Погледни ме, на теб говоря!"

Последваха и обиди:

"Ти да не си глупав?! Толкова си зле! Ти си... като малко коте!"

Малко преди това реферът бе предупредил Циципас. Медведев обаче продължи да нарежда и така влезе в съблекалнята. Факт бе, потвърден и от коментаторите на "Евроспорт", че бащата на Циципас е нарушил правилата (не за първи път).

Бащата на Циципас гледа сервис на своя син.

 

В третия сет Медведев бе напът да допусне нов пробив още в самото начало, но спаси две точки и поведе. Това бе преломният момент. Не след дълго той взе гейм на съперника си на неговия сервис и си върна аванса. Нататък Циципас не можеше да се противопоставя, сякаш рухна психически. 

Така четвъртият сет мина набързо, а мачът - за два часа и 25 минути.

След края двамата тенисисти се поздравиха много хладно, без да разменят и дума. А Медведев се извини на съдията, късметлия е, че не бе наказан при обидните си реплики. В неделя той може да постигне втората си титла от Шлема, при това поредна - след тази на US Open.