Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва не иска война с Украйна и се изказа положително за получените от САЩ предложения в сферата на сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американските предложения са по-добри от предложенията, получени от НАТО, каза Лавров и добави, че очаква да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в следващите две седмици.

Руският външен министър заяви, че решението какъв ще бъде отговорът на предложенията зависи от руският президент Владимир Путин.

Русия иска гаранции за сигурност във връзка с украинската криза и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

В излъчено днес радиоинтервю Лавров каза, че писмо с такова искане ще бъде изпратено да ОССЕ още днес.

"Ако нашите опити да се споразумеем за взаимноприемливи принципи за гарантиране на сигурността в Европа не доведат до резултат, тогава ще предприемем ответни действия", изтъкна руският министър.

По думите му Русия не иска война и ако зависи от Русия, война няма да има, но Русия няма да позволи интересите й "да бъдат погазени и пренебрегнати".

По въпроса за конфликта в Източна Украйна Лавров подчерта, че той може да бъде преодолян чрез прилагането на т.нар. Мински споразумения, договорени с посредничеството на Германия и Франция. Лавров е поставил този въпрос в телефонния си разговор днес с германската външна министърка Аналена Бербок, отбелязва ДПА.

Бойни стрелби

В същото време руски военни кораби тренираха стрелби срещу въздушни и морски цели по време на учения в Черно море, южно от Украйна, съобщи тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ученията с участието на 20 бойни кораба започнаха в сряда и са част от нарастващата военна активност в региона, която безпокои Запада на фона на кризата около Украйна. Черноморските учения се очаква да приключат по-късно днес.

Руски артилерийски подразделения в южната Ростовска област, която граничи с Украйна, тренираха също унищожаване на вражески сили и бронирана техника с гаубици, съобщи руското министерство на отбраната.

По време на учението в Черно море се отработваше също чистене на морски мини.

Американски войски в Унгария

САЩ са започнали разговори с Унгария за временно разполагане на американски войски в страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на пресконференция на унгарския външен министър Петер Сиярто, излъчена по "Фейсбук".

Унгарското министерство на отбраната води разговори по този въпрос, добави Сиярто.