Растежът на френската икономика е достигнал 7 процента през 2021 година - най-големият от 52 години насам - след рекордната рецесия от 2020 година, когато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 8 на сто. Това съобщи Националният статистически институт (Insee), цитиран от Франс прес.

Растежът на френската икономика, който се очертава като един от най-силните в еврозоната, надвишава прогнозите на статистическия институт и на Банк дьо Франс (Banque de France), които очакваха ръст с 6,7 на сто за миналата година.

Това се дължи на преразглеждането към повишение с 0,1 пункт на нарастването на БВП през всяко от първите тримесечия на годината, уточнява институтът.

При все това за цялата 2021 година БВП остава под средното си равнище за 2019 година, което е знак, че миналата година не е донесла пълно нормализирането на икономиката, тъй като през първата полугодие все още имаше значителни здравни ограничения заради пандемията от COVID-19.

Особено силен тласък на растежа са оказали производството на стоки и услуги (+7,4 процента след -8,5 процента през 2020 година), въпреки че производството на стоки остава доста под средното равнище за 2019 година.

Потреблението на домакинствата, ограничено през първото шестмесечие от здравните мерки, се е върнало към предпандемичното си равнище едва в самия край на годината, с растеж от 4,8 на сто за цялата 2021 година (спрямо -7,2 на сто през 2020), който обаче е по-слаб от средното равнище за 2019 година.

Инвестициите на домакинствата (вкл. в недвижими имоти), на компаниите и на местните власти са нараснали с 11,6 процента, което е доста над равнището от 2019 година.

Външната търговия е повлияла благоприятно на растежа, макар че средното годишно равнище на износа и вноса остават през 2021 година на ниско равнище - съответно на 8,5 и с 5,5 на сто под нивото от 2019 година. 

БТА