Европейският съюз започна днес дело в Световната търговска организация (СТО) срещу Китай, когото обвинява в дискриминационни търговски практики срещу Литва, които засягат и другия износ от единния пазар на ЕС, съобщи днес Европейската комисия.

"Тези действия, които изглеждат дискриминационни и незаконни според правилата на СТО, вредят на износителите както в Литва, така и на други места в ЕС, тъй като са насочени и към продукти с литовско съдържание, изнасяни от други страни от ЕС- се казва в съобщение на Комисията. - Тъй като опитите за двустранно разрешаване на това се провалиха, ЕС прибягва до започване на процедура за уреждане на спорове срещу Китай".

Започнатите днес консултации в СТО са първата стъпка в този процес, се посочва в съобщението.

Изпълнителният заместник-председател и комисар по търговията Валдис Домбровскис каза:

„Започването на дело в СТО не е стъпка, която предприемаме с лека ръка. Въпреки това, след многократни неуспешни опити за двустранно разрешаване на проблема, не виждаме друг път напред освен да поискаме спор за СТО консултации за уреждане на спора с Китай. ЕС е решен да действа като един и да действа бързо срещу мерките в нарушение на правилата на СТО, които застрашават целостта на нашия единен пазар. Успоредно с това полагаме дипломатическите си усилия за деескалиране на ситуацията."

Европейската комисия посочва, че през последните седмици е събрала доказателства за различни видове китайски ограничения. Те включват отказ за митническо освобождаване на литовски стоки, отхвърляне на заявления за внос от Литва и натиск върху компании от ЕС, опериращи извън други държави-членки на ЕС, да премахнат литовските суровини от своите вериги за доставки при износ за Китай.

Миналия месец Комисията предложи проект за инструмент за борба с принудата, който ще даде на ЕС повече възможности за реакция в случай на икономическа принуда. В момента предложението се разглежда от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

От миналия декември, без да информира ЕС или литовските власти, Китай започна силно да ограничава или де факто да блокира вноса от и износа за Литва или свързан с Литва. Комисията многократно е повдигала въпроса пред китайските власти.

Първият етап в рамките на процедурите за уреждане на спорове на СТО е „искането за консултации“, при което ЕС официално иска от Китай повече информация относно неговите мерки с оглед постигане на задоволително решение. Ако тези консултации не доведат до положителен резултат в рамките на 60 дни, ЕС може да поиска създаването на комисия, която да се произнесе по въпроса.