Тайван откри днес свое представителство в Литва въпреки силната опозиция на Китай, който смята острова за своя провинция, предаде Ройтерс.

През август Китай поиска литовският посланик в Пекин да бъде изтеглен и каза, че ще отзове своя посланик във Вилнюс. Преди това правителството в Тайпе бе съобщило, че предстои откриването в литовската столица на т. нар. Тайвански представителен офис.

Други такива тайвански офиси в Европа и в САЩ използват името на град Тайпе, като избягват името на острова, отбелязва Ройтерс.

Пекин е раздразнен и от решението на Литва да открие свое представителство в Тайван, за което още не е определена дата.

Тайванското министерство на външните работи заяви, че този офис "ще очертае нов обещаващ курс" на отношенията с балтийската страна. Според ведомството възниква голям потенциал за сътрудничество в областта на полупроводниците, лазерите и финансовите технологии.

Много други държави поддържат в Тайпе свои представителства, които на практика са посолства. Сред тях са страни членки на ЕС, Великобритания, Австралия и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Тайван прие на въоръжение 64 изтребителя, модернизирани с помощта на САЩ

Тайван прие днес на въоръжение 64 изтребителя, след като те бяха модернизирани до най-съвременната си версия с помощта на САЩ, предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засиленото напрежение между Тайпе и Пекин, като китайски бойни самолети навлязоха много пъти в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван миналия месец.

Тайванската президентка Цай Ингвен каза на официална церемония във военновъздушната база "Чъаи", че тази стъпка показва решимостта на Тайван да укрепи отбранителните си способности.

Модернизираните изтребители Ф-16 "Вайпър" са част от отбранителен проект на стойност 110 милиарда тайвански долара (3,96 млрд. американски долара), реализиран съвместно от американската компания "Локхийд Мартин" и тайванската Авиокосмическа корпорация за индустриално развитие.

Те са първата група от общо 141 самолета Ф-16 А/В, които ще бъдат модернизирани до ниво Ф-16 "Вайпър" до 2023 г. в рамките на проекта. Освен това Тайван ще придобие 66 чисто нови изтребителя Ф-16 "Вайпър" от САЩ до 2026 г.

Цай заяви още, че проектът показва колко е твърд ангажиментът в рамките на партньорството между Тайван и САЩ, предаде БТА.