Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъдат на визита в Литва и Латвия на 28 ноември, съобщиха от централата на пакта.

Във Вилнюс те ще се срещнат с литовския президент Гитанас Науседа, а в Рига – с латвийския премиер Кришянис Каринш. Не се съобщават причините за визитата. Според запознати обаче тя вероятно е свързана с бежанската криза на границата между ЕС и Беларус. Литва и Латвия са съседни на бившата съветска република страни. Както и Полша, към която е насочен в момента главният миграционен натиск. Твърди се обаче, че скоро мигрантите ще се опитват да проникват в ЕС и през Литва и Латвия.

Вчера на посещение в НАТО бе полският президент Анджей Дуда. Той заяви, че засега страната му няма да иска съдействие от пакта заради бежанската криза по границата с Беларус. Полша обаче призовава да се обмислят допълнителни действия от страна на съюзниците, например с повишено наблюдение на граничните райони.

На 30 ноември и 1 декември пък в Рига ще заседават министрите на външните работи на страните от НАТО. Срещата ще се ръководи от Йенс Столтенберг.