Две кандидатури за две места, едната от които сменена в последния момент. Намиране на пост за човека, а не на човек за поста.

Това бе лайтмотивът при днешния дебат за измененията в закона за енергетиката, приети окончателно, с които управляващите решиха да реформират Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да сменят двама членове на комисията воглаве с председателя й Иван Иванов, чийто мандат отдавна изтече.

Дебатът не бе неочакван, предвид внесените късно вчера следобед (макар и все още не публично) две нови кандидатури - на прясно назначения преди седмица за зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за председател на КЕВР и на Благой Голубарев на мястото на члена на комисията Евгения Харитонова.

Името на Тодоров е изненада, тъй като до последния момент се очакваше на мястото на Иван Иванов да седне бившият служебен министър на енергетиката в кабинета "Плевнелиев" - Васил Щонов. Щонов обаче е решил да остане в борда на Българската банка за развитие, където бе назначен от бившия икономически служебен министър, а днес премиер - Кирил Петков.

Така се оказало, че в последния момент трябва да бъде сменен титулярът на управляващите. Тодоров е предложение на "Продължаваме промяната". Голубарев пък - на "Има такъв народ", като партията на Слави Трифонов вече има сериозни позиции в сектора. Ресорният министър Александър Николов е от нейната квота в кабинета.

Фактът, че измененията в закона се случиха набързо, както и че за две места има две кандидатури, без конкурсно начало, очаквано изостри тона в пленарната зала.

"Двамата кандидати. Те не са предмет на избор, а са спуснати. Не знаем и по какви критерии ги назначаваме. Такова скоростно законодателство не сме виждали", посочи депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. И допълни: "При избора на Иван Иванов имаше петима кандидати. Тоест тогава имаше избор, имаше концепции. Сега кандидатите са двама за две места".

И допълни, че всичко се случва толкова бързо, че дори имало договорка с президента Румен Радев измененията в закона да бъдат обнародвани още днес в "Държавен вестник" (т.е. да влязат в сила незабавно), за да се впишат двамата кандидати в новите изисквания за заемане на поста. Факт, неофициално се говори за такава договорка.

Добрев обаче се усъмни дали кандидатите за КЕВР ще отговарят на новите условия за заемане на постовете, а не на старите - тъй като кандидатурите им са внесени вчера (крайният срок бе 18 ч.), т.е. би следвало да отговарят по старите правила. Ива Митева (ИТН) припомни старите грехове на ГЕРБ по нагласени процедури (случаят с кандидата за председател на КЕВР Пламен Младеновски).

"Поздравявам ви, снощи около 18-19 ч намерихте кандидат за председател", обърна се към управляващите и Рамадан Аталай (ДПС).

Както Клуб Z писа, управляващите решиха да намалят състава на КЕВР от 9 на 5 души, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги. По този начин щял се оптимизира численият състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови и икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията, смятат те. 

От ГЕРБ, разбира се, се усъмниха, че целта е овладяване на комисията и днес отново поискаха да се разшири кръгът на субектите, които имат право да правят номинации - работодателите, неправителствените организации и президентът. Същото поискаха и от ДПС. "Не се срамувайте от президента", обърна се Халил Летифов (ДПС) към мнозинството. Но предложението на опозицията не бе възприето от управляващите с мотива, че така може да се влияе на независимия регулатор от външни структури. 

От ДПС също се обявиха против намаляването на броя на членовете на комисията. Петър Чобанов изтъкна, че в мотивите може и да е записана оптимизация, в т.ч. на финансите на КЕВР, но в същото време в проектобюджета парите за комисията не само не са намалени, ами са и увеличени.

Приети бяха и по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията", като такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на друга държава членка. Тук опозицията заподозря опит да се намери пост за човека, а не човек за поста. 

Според заключителните разпоредби на закона с влизането му в сила се прекратяват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в областта на икономиката. Освен това в деня, в който влезе в сила, чрез жребий се прекратява мандатът на двама от членовете на КЕВР със стаж в областта на енергетиката - за да станат членовете петима. Това предсрочно прекратяване също предизвика реакция на опозицията - че ще си навлечем проблеми с Европейската комисия.

Отделно, опозицията заподозря, че целта на махането на два от серосите е да се отстранят назначенията на бившите упарвляващи, както и на ДПС - и нищо повече. С измененията от днес от състава на КЕВР излизат юристът Ремзи Осман (ДПС), както и икономистът от квотата ГЕРБ - Георги Добрев. Останалите три назначения са на бившия коалиционен партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти" и на "патерицата" на ГЕРБ - "Воля". Чрез жребия ще остане един от тях.

"Tежък пазарлък тече, алъш-вериш. И понеже не ви достигат кандидати, сте решили да снижите критериите, да си ги разпределите по тази формулка, по която си разпределихте всичко", обвини Тома Биков (ГЕРБ) на финала управляващите, припомняйки как навремето ГЕРБ подкрепи Иван Иванов, кандидатура на Реформаторския блок, за шеф на КЕВР, защото бил безспорен експерт.

Към момента на гласуването в зала на измененията в закона на второ четене, имената на Станислав Тодоров и Благой Голубарев все още не бяха публикувани в специалната секция по избора на сайта на Народното събрание. Това, което предстои е двамата да бъдат изслушани в ресорната комисия, за да представят концепциите си за работа.

Едва след заседанието председателят на комисията Радослав Рибарски (ПП) потвърди, че двете спрягани имена са верни. 

Кои са те?

Тодоров бе назначен като заместник-министър на 19 януари. Според биографията, публикувана тогава от Министерския съвет, той е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Има девет години мениджърски опит в сектор енергетика по време на работата си в AES Марица Изток 1. През последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика в частния сектор.

Според биографията на Голубарев, публикуван на сайта на ИТН, той е електроинженер със специалност електрически мрежи и системи. Има над 39 години стаж в енергетиката с опит в преноса, разпределението и търговията на електрическата енергия и природния газ. Участвал е в изграждането, въвеждането и експлоатацията на енергийни обекти – подстанции, електропроводи, станция за компресиран природен газ, газоразпределителни мрежи. Консултирал е създаването на нормативни документи в областта на търговията с електроенергия.