Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спорната реформа на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе предпоследния си завой след като днес бе приета и на второ четене от ресорната комисия по енергетика към Народното събрание. За да минат поправките, официално те трябва да бъдат гласувани още веднъж и в залата на парламента, но и там проблеми не се очакват. 

Както Клуб Z вече разказа - управляващото мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ смята да намали състава на комисията от сегашните 9 на общо 5 членове, като отпадат юридическият и икономическият експерти. Освен това се разширяват правилата за избор на председател на КЕВР.  Мандатът на сегашния шеф Иван Иванов вече изтече и до края на днешния ден трябва да станат ясни имената на кандидатите за поста му. 

Най-големи шансове изглежда, че има бившият служебен министър на енергетиката Васил Щонов, който в момента е част от Борда на директорите на Българската банка за развитие. 

Намалената експертност на КЕВР срещна особените критики на опозицията, която смята, че управляващите опитват да овладеят напълно дейността на комисията. Освен това бе изразено и притеснението - главно от страна на ГЕРБ - че Европейската комисия ще има проблем с отстраняването на членове с неизтекли мандати, каквито се явяват икономическият и юридическият експерт в комисията. 

Опозицията се притеснява и от разширените правила за председател, защото според тях това означава, че се правят промени, които да паснат на едно предварително избрано лице. Такива съображения изразиха и някои наблюдатели. 

Според управляващото мнозинство обаче, намаляването на числеността е икономически съобразно, а и това нямало да повлияе на експертната работа на регулатора. Бъдещият председател се избира от парламента и постът може да се заеме само при мнозинство в залата. 

Очаква се финалното четене в зала да бъде още утре и така реформата да бъде завършена. Странното е обаче, че кандидатурите за нов председател трябва да се подадат с краен срок днес, което означава, че лицата ще кандидатстват по старите правила, които важат днес, тъй като идеите на управляващите все още не са приети напълно. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.