Спорната реформа на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе предпоследния си завой след като днес бе приета и на второ четене от ресорната комисия по енергетика към Народното събрание. За да минат поправките, официално те трябва да бъдат гласувани още веднъж и в залата на парламента, но и там проблеми не се очакват. 

Както Клуб Z вече разказа - управляващото мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ смята да намали състава на комисията от сегашните 9 на общо 5 членове, като отпадат юридическият и икономическият експерти. Освен това се разширяват правилата за избор на председател на КЕВР.  Мандатът на сегашния шеф Иван Иванов вече изтече и до края на днешния ден трябва да станат ясни имената на кандидатите за поста му. 

Най-големи шансове изглежда, че има бившият служебен министър на енергетиката Васил Щонов, който в момента е част от Борда на директорите на Българската банка за развитие. 

Намалената експертност на КЕВР срещна особените критики на опозицията, която смята, че управляващите опитват да овладеят напълно дейността на комисията. Освен това бе изразено и притеснението - главно от страна на ГЕРБ - че Европейската комисия ще има проблем с отстраняването на членове с неизтекли мандати, каквито се явяват икономическият и юридическият експерт в комисията. 

Опозицията се притеснява и от разширените правила за председател, защото според тях това означава, че се правят промени, които да паснат на едно предварително избрано лице. Такива съображения изразиха и някои наблюдатели. 

Според управляващото мнозинство обаче, намаляването на числеността е икономически съобразно, а и това нямало да повлияе на експертната работа на регулатора. Бъдещият председател се избира от парламента и постът може да се заеме само при мнозинство в залата. 

Очаква се финалното четене в зала да бъде още утре и така реформата да бъде завършена. Странното е обаче, че кандидатурите за нов председател трябва да се подадат с краен срок днес, което означава, че лицата ще кандидатстват по старите правила, които важат днес, тъй като идеите на управляващите все още не са приети напълно.