Папа Франциск призова родителите на хомосексуални деца да им предложат подкрепа, вместо да ги осъждат, предаде Ройтерс.

Той отправи съвета си по време на ежеседмичната си аудиенция, като коментира някои от трудностите, пред които родителите могат да се изправят при отглеждането на децата си. Главата на Римокатолическата църква отбеляза, че един от въпросите, които трябва да бъдат разисквани, е свързан с "родителите, които наблюдават различни сексуални ориентации при децата си и как да се справят с това, как да подкрепят децата си и да не се крият зад осъдително отношение".

В предишни свои коментари папа Франциск е споделял, че гейовете имат правото да бъдат приети от семействата си. Той отбеляза, че макар Църквата да не може да приеме еднополовите бракове, тя е в състояние да подкрепи подобряването на законите за граждански съюзи - да бъдат насочени към предоставянето на съвместни права в областта на пенсионната система и здравеопазването и по въпросите на наследството.

Миналата година доктриналната служба на Ватикана издаде документ, в който се казва, че католическите свещеници не могат да благославят еднополовите съюзи. Това решение силно разочарова хомосексуалните католици. 

Миналия месец отдел на Ватикана се извини за "причиняване на болка на цялата ЛГБТИ общност", като премахна от уебсайта си линк към статия на католическа група за защита на правата на хомосексуалните в подготовка за среща във Ватикана през 2023 г. относно бъдещия курс на развитие на Църквата.