Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) стартират серия от съдебни дела и административни процедури срещу дискриминационното отношение към бранша заради мерките срещу COVID-19.

Това съобщиха днес двете съсловни организации.

БАЗ и СБЗ ще предяват искове за обезщетяване за нанасяне на вреди "от всички адресати на незаконосъобразните заповеди на министъра на здравеопазването и съответните директори на РЗИ по места".

Отделно, сезират омбудсмана Диана Ковачева "за грубото потъпкване на правото на труд на всички заети в бранша с регионални или други заповеди, налагащи мерки, които са дискриминационни, и за които няма каквито и да било доказателства, че ефективно ограничават разпространението на COVID-19".

Сезирана ще бъде и Кoмисията за борба с дискриминацията - "за установяване дискриминационния характер на всички мерки, налагани от министъра на здравеопазването и директорите на РЗИ, които целенасочено и необосновано налагат рестрикции само в един бранш - този на заведенията".

В допълнение - срещата на собствениците на нощни заведения в София, провела се вчера, е било взето решение те да не се съобразят с последната въведена за столицата мярка за работа до 22:00 часа.

Както Клуб Z писа, считано от 27 януари за територията на столицата влиза в сила ограничение за работното време за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение. Това на практика означава, че нощните барове, клубове и т. н. затварят напълно. Затягането на мерките предвижда и ограничение от до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение.

"Ограниченията, които се налагат с тези заповеди, следва да са обосновани, достатъчни и съразмерни на целите, които постигат, както и годни да постигнат тези цели. Нито една от наложените мерки не отговаряше и не отговаря на тези законови изисквания. Дори повече, мерките бяха силно дискриминационни, популистки и им липсваше/липсва каквато и да била логика и последователност. А на нелогични заповеди и мерки, следва логичното им бойкотиране", твърдят заведенията.

Оттам отдавна се оплакват, че търпят големи загуби, фалират, мярката 60 на 40 не работи, въпреки че за тях бе въведена ставка от ДДС от 9 на сто, която ще се запази и тази година.

Посочват, че са едни от най-засегнатите от COVID мерките бизнеси и то без да било доказано, че хората се разболяват в ресторанти, барове и дискотеки. Сега се оплакват и от непосилни сметки за ток.