Българската банка за развитие (ББР) стартира от днес нов продукт, насочен екслузивно към ресторантьорския и хотелиерските бизнеси. Това става възможно след подписването на меморандум между банката и министерството на туризма. 

В конкретиката - от преференциалното финансиране, което е чисто и просто директно кредитиране, могат да се възползват микро-, малки, средни и стартиращи компании от изброените сектори, като това ще важи дори да имат просрочени задължения към търговски банки в период до 90 дни. 

Идеята е да се осигури т.нар. оборотно финансиране - за обновяване, за покриване на задължения, заплати, консумативи и други такива оперативни дейности. Причината - много от търговските банки имат скрупули при финансирането особено на ресторантьорския бизнес в момента, заради несигурността от неговото продължаване в условията на пандемия. 

Компаниите, в които служителите са до 49 души, ще могат да ползват сума до 500 000 лв., докато тези с над 49 души, но до 249 служители, ще могат да ползват до 750 000 лева. Основният прогнозен лихвен процент е 2,82%, но трябва да се знае, че той ще варира според кредитния рейтинг на юридическото лице. 

Гратисните периоди за следните: 18 месеца за хотелиерския бизнес и 12 месеца за ресторанторския. 

Всъщност този продукт бе договорен още по-време на преговорите за коалицията и днес той намира своето изпълнение. 

"Благодаря на ръководството на ББР, че връща банката към нейните устои, а не да продължи да помага на няколко "едри котараци", пък доволен бе днес туристическият министър Проданов. 

Даниел Лорер - министър на растежа и иновациите, под чията шапка премина ББР, обясни, че това ще бъде целта на банката и за напред - обърната към малкия и среден бизнес. 

Припомняме, че през последните месеци имаше сериозни съмнения за адекватната работа на ББР с новия мениджмънт, назначен от Кирил Петков по времето му на министър. След като се появиха няколко съобщения, че за няколко месеца има раздадени едва няколко кредита, от ББР излязоха със статистика за по-сериозен портфейл, но бизнесът продължаваше да настоява, че безвремието на служебните правителства не се отразява добре на ББР.