Днес Съдийската колегия на ВСС освободи Емил Дечев от заеманата длъжност „съдия“ в СГС, считано от датата на встъпване в длъжност „заместник-министър“ на правосъдието.

Още от миналата седмица е известно, че Дечев ще попълни екипа на министър надежда Йорданова като трети неин заместник. Той е и един от най-разпознаваемите членове на Съюза на съдиите, както и критик на проблемите в системата и на безконтролната власт на главния прокурор.

Съдия Дечев бе сред делегатите от Съюза на съдиите, които участваха при Румен Радев през 2019 г. в консултации, инициирани от президента за евентуални конституционни промени. Досега неговите предложения така и не са анонсирани. 

Ето и оригиналното съобщение на ВСС:

На основание чл. 165, ал. 1, т. 7 от ЗСВ, във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Колегията освободи Емил Дечев от заеманата длъжност „съдия“ в Софийски градски съд, считано от датата на встъпване в длъжност „заместник-министър“ на правосъдието. По този повод е прекратена на основание чл. 34, ал. 7 от Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, конкурсната процедура по отношение на Емил Дечев, в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ в апелативните съдилища – наказателно отделение, обявен с решение на СК по протокол № 24/22.06.2021 г. Предвид това е прекратена и откритата с решение на Комисията по атестирането и конкурсите към СК, по протокол № 31/20.09.2021 г. процедура за извънредно атестиране на съдия Дечев