Съдията от Софийския градски съд Емил Дечев ще е третият зам.-министър на правосъдието, съобщава днес "Лекс".

Прогнозата, че той ще попълни екипа на Надежда Йорданова е отколешна, но назначението от премиера Кирил Петков още не е факт.

Дечев е един от най-разпознаваемите критици на статуквото и свръхвлиянието на прокуратурата и главния прокурор във ВСС и съдебната систеа. Поради това се радва на чести "кафяваи канонади" в прилежащите им медии.

За последно съдийската общност го защити публично, след като той бе изкаран виновен, че е освободил осъден, който пък после бе убит.

Емил Дечев е роден на 5 май 1970 г. в Плевен. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1996 г. и година по-късно започва работа като следовател в Столичната следствена служба.

През 2000 г. се връща в родния си град като съдия в районния съд, но три години по-късно се мести в Софийския районен съд. От януари 2012 г. е наказателен съдия в Софийския градски съд.

Емил Дечев има магистратура по Право на Европейския съюз от Университета Нанси 2, Франция, както и от СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е на стаж в Съда на ЕС като съдебен помощник към кабинета на датския съдия Бо Ларсен.

През 2017 г. Емил Дечев беше кандидат за член на Висшия съдебен съвет.

Дечев е активен член на Съюза на съдиите в България, той е част от Управителния съвет на организацията.

Както „Лекс“ писа, миналата седмица част от екипа на Надежда Йорданова стана адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Борислав Ганчев, а поста си на зам.-министър ще запази и съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева.