Новият вариант Омикрон се засича по-лесно от бързи тестове с проба от носа и с 40% по-рядко от тестове в гърлото или вътрешната страна на бузата, сочат нови изследвания от САЩ и Испания, съобщи Ройтерс.

От самото начало лекарите в РЮА, които първи се сблъскаха с варианта, твърдяха, че този вариант се задържа повече в горните дихателни пътища, което обяснява резултатите. Друго изследване обаче сочи, че вирусът се появява първо в гърлото, заради което някои американски експерти съветваха да се тества тази област.

Друго изследване в Япония сочи, че Омикрон оцелява по-дълго върху пластмаса и човешка кожа от предишните варианти. Оригиналният SARS-CoV-2, Алфа, Бета, Гама и Делта оцеляват на пластмаса съответно 56 часа, 191.3 часа, 156.6 часа, 59.3 часа и 113 часа. Омикрон - 193.5 часа.

Върху кожа на трупове те издържат 8.6 чаза - оригинала, 19.6 часа за Алфа, 19.1 за Бета, 11.0 часа за Гамa, 16.8 часа за Делта и 21.1 часа за Омикрон.

Добрата новина е, че третиране с дезинфектант със спиртно съдържание намалява това време до 15 секунди и за новия вариант.