За момента броят хоспитализирани у нас не бележи рязък ръст - въпреки експлозивния такъв на заразените с новия вариант на COVID-19 Омикрон.

В цял свят се потвърждава тезата, че Омикрон е по-лек вариант - макар това да е статистическо, а не индивидуално правило, тъй като жертви и хора с тежки увреждания вследствие на вируса все още са налице. Също така обаче се потвърждава и фактът, че той е много по-заразен от предишния доминантен вариант - Делта.

Математици и епидемиолози обаче предупреждават, че данните в момента не са индикативни за развитието на пандемията в следващите няколко седмици. И сочат като довод резултатите от неглижирането на Омикрон в други държави, в които новият вариант влезе по-рано.

В САЩ - рекорден брой хоспитализации, рязък ръст сред децата

На 16 януари САЩ отбеляза рекорд по хоспитализации - 142 хил. души в един ден, сочат данните на Центъра за контрол на болестите. Мнозинството от тях са неваксинирани, но има ваксинирани и хора с бустер сред тях.

И ако големите градове имат обема от легла и лекари, за да издържат известно време на напрежението, то в по-малките населени места натоварването е огромно.

Много от хоспитализираните са с по-леки симптоми от предишните вълни, по-малко са тези, които се нуждаят от обдишване или интубация. Но това не означава, че не се нуждаят от болнична грижа и не заемат легло и вниманието на претоварените лекари.

В САЩ се отбелязва и рязък ръст на хоспитализираните деца - в предишните вълни малките бяха по принцип най-малко засегнати от вируса.  Хоспитализираните деца под 5 години още в края на миналата година са се качили от 2,5 на 100 000 до 4,3 на 100 000. Това са и тези деца, които още нямат достъп до ваксина, тъй като те са одобрени само за малчуганите над 5 години.

А между празниците и началото на януари ръстът на хоспитализираните деца като цяло скача с 200%.

Според данните на американската здравна агенция (Health and Human services) над 80% от леглата в страната са заети. В някои щати обаче тази цифра бързо доближава 90%.

Испания, Италия и Великобритания - ваксинираните са 5 пъти по-защитени от хоспитализация

И в държавите в Европа, които първи бяха ударени от Омикрон, се бележи ръст на заразените и хоспитализираните. Той като цяло засяга отново неваксинираните - макар те да са малко, все пак са достатъчно, че да натоварят здравните системи.

В Испания от началото на годината са регистрирани над 1,4 милиона новозаразени. Добрата новина е, че вече 80,7% от местните са ваксинирани. 

По-лекият Омикрон обаче може да бъде смъртоносен за неваксинираните. Анализ в Каталуня между 23 декември и 12 януари на 100 000 души сочи, че смъртността сред хората между 70 и 80 години е 5 пъти по-висока при неваксинираните. И това се запазва при тези между 70-79, а при 60-69-годишните е около 3 пъти.

Същите данни потвърждават, че ваксината пази от хоспитализация - при хората без ваксина между 70-79 години, шансът да влязат в болница е 6 пъти по-малък, а шансът да се окажат в интензивно отделение - до 10 пъти по-малък.

Подобни са и числата в Италия и Швейцария - най-възрастните са с 10 пъти по-голям шанс да бъдат хоспитализирани, ако не са ваксинирани.

Данни от Великобритания от 3 януари потвърждават защитата на ваксините за всички възрастови групи - хората с поне две дози са с 3 пъти по-малък шанс да отидат в болница. 71% ваксинирани дава своя резултат и макар хоспитализациите да са скочили рязко, те са далеч от рекорда през февруари миналата година, когато в един ден бяха приети в болница над 21 хил. души на Острова.

На фона на тези данни не е мистерия какво можем да очакваме в България - държава с 28% ваксинирани, най-малко в ЕС.