Пътуващите в ЕС, притежаващи валиден сертификат за COVID-19, не трябва да подлежат на допълнителни ограничения от 1 февруари.

Това гласят одобрените днес препоръки на Съвета на ЕС.

Валидният сертификат представлява:

• удостоверение за ваксиниране или ваксина, одобрена на европейско ниво, ако от последната доза на първоначалното ваксиниране са минали най-малко 14 и най-много 270 дни или ако лицето е получило бустерна доза. Страните членки могат също да приемат сертификати за ваксини, одобрени от националните власти или Световната здравна организация (СЗО);

• отрицателен PCR тест, извдършен не по-късно от 72 часа преди пътуването, или бърз антигенен тест, извършен най-много 24 часа преди пътуването;

• удостоверение за преболедуване, в което се посочва, че от датата на първия положителен тест са минали не повече от 180 дни.

От лицата, които не притежават цифрово удостоверение за COVID-19, може да бъде поискано да се подложат на тест преди или не по-късно от 24 часа преди пътуването. Пътуващите по важни задачи или причини , трансграничните пътници и децата под 12-годишна възраст трябва за бъдат изключени от изискването.

Според новите препоръки мерките срещу коронавируса трябва да бъдат прилагани не въз основа на ситуацията в региона, откъдето идва пътуващият, а на неговия статут. Изключение ще се прави за районите, където заразата е много голяма.

Това означава, че ключовият определящ фактор ще бъдат сертификатите.

Същевременно Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) трябва да продължи да публикува карта със страните членки на ЕС, показваща потенциалния риск от зараза. Въз основа на тази карта страните от ЕС трябва да прилагат правилата за пътуване от и до тъмночервената зона.

Засилва се внезапната спирачка. Ако една страна членка наложи ограничения заради появата на нов вариант на COVID-19, Съветът трябва да направи преглед на ситуацията с помощта на Европейската комисия и ECDC.  Комисията може да предложи на Съвета координиран подход към пътуванията от тези райони.

„Важно е държавите членки да предприемат последващи стъпки по това споразумение и да приложат договорените правила незабавно. Всяка държава членка взема решение въз основа на обстоятелствата, пред които е изправена. Но понастоящем Омикрон вече се е разпространил в цяла Европа и е време да обмислим премахването на допълнителните мерки за пътуване, въведени от редица държави членки през последните седмици, които правят пътуването по-трудно и по-малко предвидимо в целия ЕС“, се казва в съвместно изявление на еврокомисарите по здравеопазването Стела кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс.

Приетите днес от Съвета препоръки за промени в правилата за пътуване в ЕС не засягат формулярите, които трябва да бъдат попълнени предварително и представени на граничните пунктове, уточни говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд. Тези документи са известни като Passenger Locator Form, или PLF.

Същевременно макар за пътуване в ЕС да бъде достатъчен сертификат, отделните страни си запазват правото според обстоятелствата да налагат допълнителни мерки за пътниците като карантина или допълнително изследване.