На свой извънреден понеделнишки Пленум кадровиците от ВСС по традиция не се съгласиха с разчетите на правителството за бюджета на съдебната враст. На фона на други години обаче, този път разминаването е сравнително незначително - 8 млн. лв. за текущи разходи.

За цялата година 2022 г. правителството предвижда за съдебната система  958 729 хил лв., а ВСС искаше 966 728,6 хил. лв. - близо милиард.

Размерът на планираните текущи разходи ще обезпечи средствата за персонал на органите на съдебната власт, но няма да е достатъчен за разплащане на разходи за вода, горива и енергия, материали, външни услуги и други, поради увеличените цени на основните енергоносители и покачване индекса на инфлацията, казва се в съобщение на Съвета.

Според Боян Магдалинчев проблем ще възникне с драстично скочилите цени за издръжка на съдилища и прокуратури, като за затруднения вече са сигнализирали от различни краища на страната със сметките за декември.

Иначе, без изненада, съдебната власт ще събере собствени приходи (такси и др.) точно 10 пъти по-малко от парите, които ще похарчи. 95 млн. лв. са планираните приходи за 2022 г., по които ВСС и правителстото са единодушни.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра на ВСС след заседанието:

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 г., с изключение на показателя „Текущи разходи“ по становището на Министерския съвет по чл. 2, ал. 1 от Проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. В частта по приходите няма различия и те са в размер на 95 000 хил. лв.

Предложеният от Министерски съвет вариант на разходите по проектобюджета на съдебната власт е в размер на 958 729 хил. лв., което е с 8 млн. лв. по-малко от проекта на ВСС в разходите за текуща издръжка – 966 728,6 хил. лв. Размерът на планираните текущи разходи ще обезпечи средствата за персонал на органите на съдебната власт, но няма да е достатъчен за разплащане на разходи за вода, горива и енергия, материали, външни услуги и други, поради увеличените цени на основните енергоносители и покачване индекса на инфлацията.

За 2021 г. бюджетът на съдебната власт в частта на разходите е в размер на 880 317 хил. лв., като съгласно становището на Министерския съвет за бюджет на съдебната власт за 2022 г. е налице увеличение в размер на 78 412 хил. лв.