Освен правителствата на Република България и на Република Северна Македония, утре в резиденция "Бояна" ще заседават и новосъздадените работни групи между двете държави, както и съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, съобщи правителствената пресслужба. 

Днес от 16 ч. премиерът Кирил Петков посреща с военни почести своя македонски колега Димитър Ковачевски, тъй като посещението му е издигнато до официално.

Четирите работни групи са в областите икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Двамата премиери ще подпишат и редица двустранни документи, които не се споменават.

В наверечието на заседанието външният министър на РСМ Буяр Османи намекна, че Скопие очаква София да смени част от състава на историческата комисия.

"Ние досега сменихме двама представители в комисията. България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка. Само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна", каза Буяр Османи пред Би Ти Ви.

Преди 6 дни Кирил Петков бе на посещение в София. Там стана ясно, че Република Северна Македония ще изпрати най-сетне нота до всички държави-членки на Организацията на Обединените нации, че краткото име - Северна Македония, се отнася само до държавата им, а не до географския регион, част от който попада в днешна България. Така Скопие заявява, че няма териториални претенции към нас, а официална София ще нарича без проблеми своята съседка само "Северна Македония", без да слага задължително "Република" пред името. От няколко години те са декларирали, че ще го изпълнят, но досега това не се случваше.