Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има един стар исторически лаф, че ако не си на масата на преговорите, най-вероятно си в менюто.

Русия не просто иска НАТО да се изтегли от две държави-членки на този най-силен военен съюз (пълен нонсенс), а се опитва за пореден път да решава съдбата на България без участието на България.

За Русия винаги, без нито едно изключение, българският народ е бил само и единствено част от менюто.

Ето един пример с безспорните факти около Санстефанския мирен договор:

Колко са българските представители при подписването на прелиминарния (т.е. предварителния) договор в Сан Стефано през 1878 г. ?
Нула (0).

Съществува ли дори за ден реално функционираща независима Санстефанска България?
Не.

Колко са българските представители в Берлин 1878 г., когато се подписва истинският мирен договор за край на войната?
Нула (0).

Колко са загиналите в Руско-турската война 1877-78 г. опълченци?
Над 3000.

Щеше ли руската армия (в чийто състав влизат още финландски, молдовски, румънски и беларуски войски) да успее да удържи османската атака при Шипка без българското опълчение?
Не.

Колко войни води Русия през 19 в. срещу Османската империя?

Четири:
- 1806-12;
- 1828-29;
- 1853-56;
- 1877-78.

Колко от тях Русия печели?
Три. Първите две и тази, чийто край отбелязваме на 3-ти март.

Защо Русия, след като уж руснаците толкова много милеят за българското население, не освобождава българите след предните победи?
Защото руското правителство смята, че е в негов интерес да запази османското присъствие на Балканите.

Например веднага след сключването на Одринския мирен договор през 1829 г. руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинени в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за „източник на сериозни затруднения в политическо отношение“. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.

В резултат се надига огромна изселническа вълна, която руските окупационни власти полагат усилия да ограничат, тъй като смятат присъствието на християнско население по пътя към Константинопол за стратегическо преимущество на Русия в дългосрочен план.

Защо Русия започва войната от 1877-78 г.?
Поради много причини, но най-вече защото е загубила предната война и икономиката ѝ търпи огромни загуби вследствие на невъзможността нейни кораби да преминават свободно през Босфора и да търгуват в Средиземно море. Поводите официално са два - кървавото потушаване на Априлското въстание, което е емоционалният спусък за пред руското общество, но най-вече сръбската загуба във войната през 1876 г., която е всъщност важният повод за руското правителство

Кой балкански народ е най-важен за руснаците?
Сърбите. Цялата балканска политика на Русия от 19 в. насам е винаги и безусловно в сръбска полза. Най-красноречив пример за това е фактът, че Русия изцяло подкрепя Сърбия в Сръбско-българската война и е изцяло срещу опита на Княжество България да извърши Съединението с Източна Румелия.

Защо Русия допуска пълна ревизия на Санстефанския мирен договор по време на Берлинския конгрес лятото на 1878 г.?
Защото Русия е подписала по-рано т.нар. Райхщадтско споразумение с Австро-Унгария да не допуска създаването на голяма държава на Балканите.

Това значи ли, че Русия подписва Санстефанския мирен договор с ясното съзнание, че той никога няма да влезе в сила?
Да.

Та е добре миризливите и впиянчени членове на руското правителство да разберат, че никога повече България няма да допусне да бъде в менюто.

Също така е добре българското общество да обърне най-накрая внимание, че все така впиянчените български псевдопатриоти всеки път защитават без капка угризения само и единствено руските икономически и имперски геополитически интереси, но не и българските.

---

Бел. ред.: Текста на Емил Джасим препубликуваме от фейсбук профила му заради актуалността му и в момента. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Коментари

....

Интересно поднесени факти, макар че персоната Джасим е със спорна репутация. Все пак авторът има право в тезата си, а всеки решава доколко да се съгласи с нея. Нищо не се казва защо Западът не ни е помогнал за Освобождението като цяло, макар че е имало обиколки на наша делегация там след Априлското въстание (даже напротив - дават модерно оръжие на османците и британски офицери за подривна дейност спрямо местното население). Отношенията ни с русите са спорни от векове, но сме свързани с тях по много причини.

една заблуда:

"Защото Русия е подписала по-рано т.нар. Райхщадтско споразумение с Австро-Унгария да не допуска създаването на голяма държава на Балканите." Това не се отнася за създаване на голяма България!!! Австро-унгария е против желанието на Русия да направи голяма Сърбия на Балканите!!!

Раша

Всяко добруване на България е смърт за Русия - Аксаков , какво има да говорим повече...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.