Как започна вторият мандат на Румен Радев? С почистена червена пътека. Въпреки мразовитото време церемонията по встъпването в длъжност на преизбраната президентска двойка беше добре посетена от политическия елит. Най-групова беше липсата на представители на ГЕРБ, но тя беше съвсем предизвестена. В сряда по време на клетвата на Радев и Илияна Йотова пред парламента депутатите от бившата управляваща партия напуснаха залата в началото на президентското слово.

Лидерка на БСП в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова също не присъстваше на официалната церемония, тъй като точно по същото време в НДК се провеждаше заседание на 50-ия конгрес на партията. 

Другите първи в държавата - председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков, бяха налице.

 

 

Министри, представители на политически сили, на вероизповеданията, дипломати, магистрати,  бяха сред официалните лица на церемонията.

 

Министърът на транспорта Николай Събев от "Продължаваме промяната" в оживен разговор с бившия премиер Симеон Сакскобургготски под погледа на Тошко Йорданов от ИТН.

 

 

Церемонията събра на едно място, макар и дипломатично ми разстояние една от друга, руската посланичка Елисавета Митрофанова (в средата)

 

...и посланичката на САЩ в България Херо Мустафа.