Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Встъпването в длъжност във втория мандат на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент се очерта като първата разделителна линия на днешния 50-и конгрес на БСП, на който уж трябва да се констатира подадената от лидерката Корнелия Нинова оставка. Причината - двете мероприятия съвпаднаха като дата и редица социалисти поискаха да присъстват на церемонията.

Самата церемония по инаугурацията започна в 11 ч. Конгресът пък бе насрочен за 10 ч., но започна с 20-ина минути по-късно и дълго време водещият Георги Свиленски чете дневен ред и го подлагаше на гласуване. Първо обаче Светлана Шаренкова, а после и Весела Лечева поискаха думата, за да обявят: нека конгресът се отложи, за да може социалистите да присъстват на събитието.

"Днешната дата не беше правилно избрана", посочи Шаренкова.

А Весела Лечева, официално вече част от т. нар. вътрешна опозиция, се аргументира доста по-дълго:

"Да сме съпричастни с голямата гордост. Надявам се, че нашата партия точно днес има това чувство. Датата беше неправилно избрана, или неточно - когато цяла България ще говори за втория мандат на Румен Радев и Илияна Йотова. И от ръководството (на БСП) имаха достатъчно време след Нова година, ако не са знаели, че от '97 г. насам, датата на която встъпват президентите е 22 януари, имаше време да се промени датата. Малко са ни поводите за гордост и радост в БСП през последните години", посочи тя.

Свиленски обаче продължи с подлагането на гласувания по дневния ред. И когато дойде време за гласуването, посочи:

"Всички сме съпричастни и горди от победата и не виждам смисъл у някого да остава такова съмнение - че не сме горди или щастливи. Всеки от нас има възможност да се включи в церемонията. Програмата приключва около 18 ч, а при изместване на конгреса приключва около 20 ч. Така че всеки делегат, който иска - може да отиде", заяви той.

А последвалото гласуване показа, че социалистите масово са против прекъсване на конгреса. 138 бяха "за" почивка, 384 "против", а 111 се въздържаха. И част от делегатите се изнесоха доброволно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.