Председателят в оставка на "Да, България" - Христо Иванов, към момента е единственият кандидат за лидер на партията.

Поне според информацията, публикувана на сайта на движението, което е парламентарно представено в коалицията "Демократична България".

Партията ще има Национална конференция на 29 януари и тогава ще избира и ръководните си органи - председател, Национален съвет, Национална контролна комисия.

Христо Иванов подаде оставка ден след последните парламентарни избори на 14 ноември. Причината - лошите електорални резултати на ДБ. Самият Иванов загуби "персоналната" битка срещу Делян Пеевски във Велико Търново. В последния момент ДБ реши да го сложи начело на листата в Старопрестолната столица и проведе сериозна кампания срещу Пеевски.

"Това е много сериозен удар по способността на "Демократична България" да изпълнява онези мисии и каузи, с които се е натоварила. Това е много сериозен знак от нашите поддръжници и членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към нас. От тази гледна точка причините са най-различни и трябва да бъдат анализирани, но трябва да се носи и отговорност", коментира тогава Иванов, който е и съпредседател на обединението "Демократична България".

Христо Иванов е лидер на "Да, България" от създаването на формацията. И на практика преизбирането му на поста е очаквано още от деня на обявената оставка.

Оставки подадоха и ръководствата на останалите две партии във формата ДБ - "Зелено движение" и ДСБ, като техните конгреси са насрочени за февруари и за март.