"Понякога човек може да помогне, правейки крачка встрани, а не крачка назад. Ето, аз сега заявявам, че няма да бъда министър."

С тези думи съпредседателят на "Демократична България" (в оставка) - Христо Иванов приключи словото си пред новоизбрания 47-ми парламент, очертавайки преди това приоритетите на коалицията и повтаряйки многократно думата "надежда" - лайтмотив на цялото изказване. (Апропо, очаква се Надежда Йорданова от ДБ да бъде предложена за министър на правосъдието, б.р.).

"Бяха казани много неща за предизвикателствата, кризите, трудностите. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата", започна Иванов, посочвайки, че такава има, въпреки че се намираме в тежка комбинация от здравна и икономическа криза.

"Хората са толкова големи колкото са големи техмите надежди", продължи Иванов. - "Всяка власт трябва да осъзнава своите ограничения. Властта трябва да бъде ограничена, вярата в парламентарната република, повтарям - парламентарната република, във фискалния разум и сдържаност", изброи Иванов.

Той посочи още, че напоследък забелязва как и доскорошните опоненти за съдебна реформа са съгласни такава да бъде проведена. Щом говорели и за репресии (ГЕРБ и ДПС се оплакват от такива от страна на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков), трябвало да се чуе какво имат да кажат и проблемът да бъде разгледан през реформата. Май вече всички били готови за такава.

"Мисля че има надежда, че този път ще успеем да го направим това. Трябва да направим конституционната реформа и особено що се отнася до прокуратурата и ВСС", заяви съпредседателят на ДБ.

Не ставало въпрос за махането само на един човек - подчерта той.

Въвеждането на е-правителство е друг основен приоритет на ДБ, заяви Иванов. "ДБ ще има огромен, надявам се, спрямо своите размери, принос", посочи още.

"Ще имаме принос и за опазването на природното богатство като основа на икономическата трансформация", даде заявка още Иванов.

Както и за правата на българите в чужбина. "Това наричаме ние голямата България". Всеки закон и всяка институцията трябвало да се правят с мисъл така, че да се отчита фактът, че има 2 милиона българи извън България.

Иванов затвърди и евроатлантическата ориентация на формацията.

Говори и за COVID кризата, като призова:

"Първото нещо е да върнем децата в училищата."

По отношение на РСМ пък заяви:

"Да, трябва да зашитим националния интерес и българската истина за историята, но да намерим начин не да се делим, а заедно да станем част от общия европейски дом".