Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Национална награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде учредена на 27 януари.

В основата на инициативата е журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в "Дойче веле" Румяна Таслакова. Членове на журито, което ще присъжда наградата, са поетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков.

Статуетката, изработена от скулптора Ангел Станев, ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов - 2 април, на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия. Идеята е подкрепена от дъщерята на поета - художничката Донка Павлова, съобщават от БТА, които са партньор на инициативата.

Присъждането на този поетичен приз си поставя високи литературни цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят и да разкрива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

"Константин Павлов несъмнено е едно от най-необичайните и знакови явления в българската поезия - немногословният автор, чиито забранени "Стихове" (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в символи на литературния и човешки стоицизъм, на свободния и неустрашим дух, на високия смисъл да останеш верен на Словото и истината", казват инициаторите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.