Национална награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде учредена на 27 януари.

В основата на инициативата е журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в "Дойче веле" Румяна Таслакова. Членове на журито, което ще присъжда наградата, са поетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков.

Статуетката, изработена от скулптора Ангел Станев, ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов - 2 април, на тържествена церемония в Софийска градска художествена галерия. Идеята е подкрепена от дъщерята на поета - художничката Донка Павлова, съобщават от БТА, които са партньор на инициативата.

Присъждането на този поетичен приз си поставя високи литературни цели: да съхрани паметта за големия поет, да дава нови и нови поводи за преоткриване на уникалния му словесен свят и да разкрива нови пространства за разгръщане на модерната национална поезия.

"Константин Павлов несъмнено е едно от най-необичайните и знакови явления в българската поезия - немногословният автор, чиито забранени "Стихове" (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в символи на литературния и човешки стоицизъм, на свободния и неустрашим дух, на високия смисъл да останеш верен на Словото и истината", казват инициаторите.