Правителството започва да дава лек заден ход за зеления сертификат - отваря дискусия за премахването му. Това ще стане, ако бъде изпълнено едно от две условия: ваксинация от 60 процента на населението при завършен ваксинационен курс. Другият вариант е, ако процентът на всички интензивни легла в страната за COVID пациенти паднат на 5 на сто или надолу. Това щяло да означава, че вълната е преминала.

Това обяви премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг в петък вечер с министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Темата - епидемиологичната ситуация в страната и необходимостта от нови мерки.

В свои предишни изказвания премиерът беше задал едно единствено условие - 70 на сто напълно ваксинирани българи. Миналата седмица във вторник пред парламента имаше протест на "Възраждане" с искане за отмяна на зеления сертификат, а в петък техни делегати бяха приети от Петков, който след това обяви, че ще има работни групи, в които ще участват представители на здравните власти, но и експерти на партията на Костадин Костадинов.

"Виждате, че проактивно управляваме и този процес. Разбира се, запазваме възможността, ако дойде следваща вълна, която вдигне заетостта много нагоре, отново да върнем сертификата", каза днес Петков.

Според него другата новина била, че коронавирусът не води до силно затрудняване със заетостта на интензивните легла засега. Два региона обаче вървят към етап 3, когато се налагат мерки, които той определи като "меки".

Петков представи и нов вариант на картата, която той вече един път рекламираше - вече регионите са пет, вместо шест, така било по-прегледно.

Застрашени от мерки са регион 1, в който са София, София-област, Благоевград. Столичният областен щаб днес вече обяви ограниченията и откога влизат в сила в София. Те включват ротационно обучение на по-големите ученици и работно време до 22 часа.

В Благоевград това стана още по-рано - преди два дни. Мерки бяха обявени и в област Бургас в четвъртък.

Към етап 3 върви и регион 5 - който включва и област Ямбол, каза още премиерът.

Променената карта може да бъде открита на Единния информационен портал.

Така изглежда новата карта на развитието на епидемичната вълна.

"Оттук натакък тази карта ще бъде водеща за определяне на ограничителните мерки", каза още Петков - нещо, което твърдеше и при представянето на предишния вариант на картата.

През последните 10 дни ситуацията в страната сериозно се влоши. Средната заболеваемост продължава да расте, като в петък достигна до 1313,99 на 100 хил. за 14 дни, а все повече области.

В районирането на пет региона един от водещите критерии е бил наличието на медицински университети и съответно университетски болници - съответно в София, във Варна, в Плевен, в Пловдив, обясни доц. Кунчев. В Бургас също имало такъв в известен смисъл, добави той.

Друга промяна е, че картата не е изготвена само въз основа на заетостта на интензивните легла, а на база съвкупност от фактори - заболеваемост на 100 хил. за 14 дни, заетост на леглата. Тук се наблюдавали критерии още като заразени сред различните възрастови групи, процент на заразени медици и т. н. 

Доц. Кунчев отбеляза, че в момента най-високата заболеваемост е сред децата.

Вътре в очертаните региони между отделните области може да има различия и тогава решение за мерките се вземат от областните щабове, обясниха отново властите.

"При Омикрон нещата много бързо се променят", каза още главният държавен здравен инспектор.

Според Сербезова този модел предлагал прогнозируемост, мерките не се вземали веднага.